Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Euro 2012

Euro 2012, het Europese kampioenschap voetbal komt er aan. Een evenement waarbij in de regel de oranjekoorts ernstig toeslaat in ons land. Peuters hebben niets met voetbal? Dat denk je maar. Kinderen horen en zien meer dan je denkt. Papa die straks avond aan avond aan de buis gekluisterd zit, het oranje vlaggetje aan de autoantenne, alle uitingen rond het voetbalfestijn in de winkels. Laat de kinderen meegenieten van dit oer-Hollandse gevoel en houd een oranjegekleurde voetbalweek. De wedstrijden worden pas in juni gespeeld, maar je kunt alvast een aanloopje nemen.
Euro 2012
Foto: ANP Photo

Voetbaltoernooi

Houd een eigen Euro 2012 met een toernooi op het buitenplein. Nederland speelt in Oekraïne tegen Denemarken, Duitsland en Portugal. Verdeel de kinderen daarom in vier groepen. Elke groep vertegenwoordigt een land. Maak voor elk land een vlag van papier of doek en improviseer T-shirts in de kleur van het land. Het Nederlandse team speelt in oranje. De Portugese vlag is groen/rood, kies groen als shirtkleur. De Deense vlag is rood met een wit kruis, dus laat de kinderen in een rood shirt spelen. De Duitse vlag is zwart/rood/geel, dus kies voor zwart of geel. Maak eenvoudige doelen met twee pionnen en speel de competitie na. Kinderen die niet spelen of geen zin hebben, kunnen supporter zijn en met gekke petjes, vlaggetjes en ratels de spelers aanmoedigen.

 

Supportersfeestje

Niets leuker voor kinderen dan een heus oranje supportersfeestje bouwen. Schmink leeuwengezichten of maak rood-wit-blauwe vlaggetjes op de wangen. Laat de kinderen hun gekste supportersoutfit meebrengen. Je hebt hiervoor natuurlijk de ouders nodig. Zorg dat je ook een flink voorraadje maffe hoeden en ander materiaal in het kindercentrum hebt. De ouders van bijvoorbeeld allochtone kinderen zullen wellicht minder oranjespullen ter beschikking hebben en het is voor deze kinderen toch ook leuk om mee te doen. Download van internet gezellige supportersmuziek (categorie Laat de leeuw niet in zijn hempie staan) en ga met elkaar dansen.

 

Oekraïne en Polen

Euro 2012 speelt zich af in Oekraïne en Polen. Schenk daar aandacht aan. Zorg voor plaatjes van deze landen, schilder samen de vlaggen na en laat een stukje Pools en Russisch gesproken tekst horen. Zo kunnen de kinderen kennismaken met de klanken van een andere taal. Zeg een woord voor en zeg het allemaal na. Begroet elkaar tijdens de voetbalweken met een Russische groet (strazdje) of leer de kinderen ja, nee en dankjewel (da, njet en spasiba) zeggen. Eet een keer Russische borsjt als lunch. Dat klinkt misschien niet appetijtelijk, maar het is niet meer of minder dan een smakelijk bietensoepje.

 

Samen kijken

Voetballiefhebbers kunnen het je vertellen. Het aardigst van het hele toernooi is het samen kijken naar de wedstrijden. Samen juichen, samen joelen, samen snikken als de tegenstander een doelpunt scoort. De eerste wedstrijden die door Nederland worden gespeeld zijn niet tijdens openingsuren van kindercentra. Het gaat om zaterdag 8 juni om 18.00 uur (tegen Denemarken), woensdag 13 juni om 20.45 uur (tegen Duitsland) en om zondag 17 juni om 20.45 uur (tegen Portugal). Maar je kunt natuurlijk wel een wedstrijd opnemen en op een ander moment samen kijken. Zorg dat het vooral gezellig wordt. Het draait nauwelijks om de wedstrijd, maar meer om het gevoel van verbroedering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.