Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Door een andere bril

Je bekijkt de wereld met je ogen. Maar het wordt al anders als je je ogen een beetje dichtknijpt of scheel kijkt. Je ogen zijn je natuurlijke lenzen. Het is leuk om met de kinderen te experimenteren met ‘onnatuurlijke’ lenzen. De wereld eens op een totaal andere manier te bekijken. Een aantal suggesties op een rij, maar met een beetje creatief denken, verzin je zelf nog veel meer manieren om anders te kijken.
Door een andere bril
Foto: ANP Photo

Roze bril

Het spreekwoord zegt het niet voor niets. Door een roze bril wordt je omgeving een stuk vrolijker. Koop een aantal goedkope zonnebrillen in allerlei kleuren. Sommige hebben blauwe glazen, andere gele, roze, bruine of oranje. Daardoor ziet de wereld er ineens heel koel of juist zonnig uit. Leuk voor tijdens een wandeling door de wijk of het park. Wissel brillen uit en geef de kinderen de tijd om rond te kijken.

 

Jampotglazen
Brillen met versterkte glazen zijn grappig om uit te proberen als je zelf goedziende ogen hebt. Verzamel een collectie oude brillen en ga met elkaar rondkijken. Gebruik hiervoor goedkope leesbrillen die je overal kunt kopen en oude brillen voor bijziendheid. Hoe sterker de correctie (type jampot), hoe meer lol de kinderen hebben bij dit experiment.

 

Duikbril

Als je onder water probeert te kijken, zie je bijna niets. Maar met een duikbril op, door het laagje zuurstof tussen je ogen en de kunststof glazen, wordt alles ineens helder. Leg in een zwembadje een aantal voorwerpen neer, bijvoorbeeld schelpen, steentjes of niet drijvend speelgoed. Laat de kinderen voorzichtig onder water kijken. Zet hen dan om beurten een duikbrilletje op en doe nogmaals de test. Plotseling zijn de schelpen haarscherp. Een activiteit die je vanzelfsprekend goed moet begeleiden. Oefen met de kinderen hoe het is om even je adem in te houden, anders krijg je flinke proestpartijen. Zet kinderen die niet onder water durven kijken niet onder druk. Zij mogen gewoon lekker spetteren.

 

Lenzen

Een lens kan het beeld sterk veranderen. Kijk met de kinderen buiten door een verrekijker, speur naar torretjes met een vergrootglas en ontdek hoe je kunt inzoomen met een fotografische lens.

 

Kokers

Een simpele oefening, die je met alles kunt doen waar je doorheen kunt kijken. Leg op tafel kokers, buizen, rietjes, een vierkant doosje zonder bodem, plastic ringen en potjes van gekleurd glas waarbij je door de bodem kunt kijken. Probeer hoe het is om elkaar door zo’n opening te zien.

 

Hoog en laag kijken

Hoe ziet de wereld er uit voor een baby die op de grond rondkruipt? En hoe voor papa, die bijna twee meter lang is? Of voor een vogel in de lucht? Laat de kinderen er eens over nadenken en laat het hen vooral ervaren. Door allemaal plat op de grond te liggen zie je hoe de wereld er voor een kruipend kind uitziet. Om te weten hoe alles om je heen er uit ziet als je een lange man bent, kun je allemaal op een stoel gaan staan en er gaat een vogelwereld voor de kinderen open als je met elkaar bijvoorbeeld een kerktoren beklimt en van het uitzicht geniet.