Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dans de wereld rond

Maak een dansje de wereld rond. Je hebt hier wel de hulp van internet bij nodig. Op Youtube vind je allerlei lessen en demonstraties van internationale dansen (vaak ook speciaal voor kinderen) en een onuitputtelijke hoeveelheid muziek uit andere landen. Het gaat er niet om dat de kinderen de dans perfect aanleren, maar vooral om plezierig te bewegen. Enkele voorbeelden.
Dans de wereld rond

Caipoeira

Caipoeira is een Braziliaanse combinatie van vechtsport en dans. De oefeningen zijn eenvoudig en leuk om te doen omdat de bewegingen en de muziek een beetje stoer zijn. Er wordt veel met armen en benen in de lucht gezwaaid. Je kunt hierbij caipoeira-instrumenten gebruiken, maar het kan ook prima zonder.
Youtube: Caipoeira Kids Den Haag, Caipoeira Kids London

 

Sirtaki

Prettig simpel is de Griekse sirtaki. Je staat allemaal op een rij met de armen op elkaars schouders, zet stapjes naar links en naar rechts en schopt met je voet naar voren. Het grappige hiervan is dat de muziek als maar sneller gaat, zodat het steeds moeilijker wordt.
Youtube: Sirtaki, Sirtaki for kids

 

Tai chi

Het Chinese tai chi is enorm goed voor de lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Ze leren goed ademen, werken aan hun balans en maken langzame strekkende bewegingen van armen, benen en ook het hele lichaam.
Youtube:  How to do Tai Chi with Kids, Tai Chi 4 Kidz

 

Streetdance

Stoere muziek, stoere bewegingen. Dat is streetdance, in de jaren ’80 in New York ontstaan. Het ging hierbij vooral om de armere buurten van de Amerikaanse stad, waar kinderen op straat hun eigen dansstijl ontwikkelden. Niet moeilijk om te doen, het kan al met jonge kinderen, mits ze een beetje kunnen lopen. Kijk de kunst af op internet.
Youtube: Streetdance

Klompendans
Lekker veel lawaai maken met je houten zolen of klompen. Daar draait het om bij de Nederlandse klompendans. Zet een typisch Hollands muziekje op en leer de kinderen eenvoudige pasjes. Handen in de zij, in ganzenpas achter elkaar aan, stap naar links/stap naar rechts, zo simpel is het al. Hebben kinderen gewone schoenen, dan mogen ze twee houten blokjes in de handen houden en die tegen elkaar aan tikken voor het geluidseffect.

Youtube: Klompendans groep 1-2, Mariaschool bemmel, klompendans

Zumba
Helemaal hip is momenteel zumba. Een fitnessprogramma gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans. In zumba zijn onder andere elementen van salsa, merengue en samba verwerkt. Het is eigenlijk aerobics op muziek. Kinderen vinden het leuk omdat het lekker swingend is.

Youtube: Zumba: Waka Waka met de kinderen 2

 

Demonstratiemiddag

Als je alle dansen met elkaar hebt uitgeprobeerd is het tijd om de ouders uit te nodigen voor een demonstratiemiddag ‘Dans de wereld rond’. Verdeel de kinderen over de dansen en laat de groepjes om beurten een dans vertonen. Het is leuker voor de kinderen als ze zich dan ook mogen verkleden in de stijl van hun dans.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.