Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boekenjacht

Waar koop of leen je boeken? Ga op boekenjacht! Een goed gevulde boekenkast is een must voor een kindercentrum. Maar ook thuis zou het fijn zijn als kinderen aan boeken worden blootgesteld. Sommige ouders zullen echter niet over een dikke portemonnee beschikken en boeken zijn doorgaans niet goedkoop. Leer kinderen en indirect hun ouders, dat boeken niet duur hoeven te zijn.
Boekenjacht
Foto: ANP Photo

De bibliotheek

Op nummer één met stip staat natuurlijk de lokale bibliotheek. Bezoek de bibliotheek met alle kinderen. Tijdens de Boekenweek zijn er vaak speciale activiteiten in de ‘bieb’, soms ook voor kinderen. Denk aan voorleesmiddagen, maar ook speelhoekjes, voorleesmoeders, tentoonstellingen en kindertheater (zoals poppenspel). Maak er een gezellige excursie van, die je later met regelmaat herhaalt.

 

Maak zelf een boek

Maak zelf een prentenboek. Koop een ringband of schrift met een harde kaft. Verzin met zijn allen een eenvoudig verhaal en zoek er plaatjes bij in tijdschriften. De pedagogisch medewerker kan met korte zinnen en trefwoorden het verhaal beschrijven, waarbij de kinderen tekeningen en collages maken. Het geheel wordt een dik, opmerkelijk boek dat je nog jaren kunt gebruiken.

 

De Slegte

Iedereen kent natuurlijk De Slegte, waar je voordelig boeken die niet meer goed lopen, kunt aanschaffen. Maar er zijn meer van dit soort boekenzaken. Kwestie van een beetje rondvragen in je omgeving.

 

Rommelmarkten

Ga voor tweedehands. Soms kun je voor een paar kwartjes al prima boeken kopen, die mensen hebben afgedankt. Het maakt een kind niet uit dat een prentenboek wat gehavend is en ezelsoren heeft, als het verhaal maar spannend is en de plaatjes maar kleurrijk zijn.

 

In de buurt

Hang posters in de lokale supermarkt, bij huisartsen en op andere openbare plekken met de kreet ‘Boeken gezocht’. Leg in korte bewoordingen uit dat kindercentra niet veel budget hebben voor boeken, maar dat lezen ontzettend belangrijk is voor kinderen. Zijn de kinderen de deur uit of te groot geworden voor de boeken? Wie heeft er nog oude (of nieuwe) kinderboeken beschikbaar? Je kunt ook met de kinderen op strooptocht gaan door de buurt. Gewoon aanbellen bij bewoners en uitleggen dat je op zoek bent naar tweedehands boeken voor het kindercentrum.

 

Boekwinkels

Zoek sponsoring bij boekwinkels. Misschien kun je voor een zacht prijsje boeken kopen of minder verkopende boeken zelfs voor niets krijgen. Je kunt de boekwinkel als tegenprestatie publiciteit geven op de website. Maak een foto van de officiële overhandiging van de boeken aan de kinderen en publiceer een nieuwsbericht over de sponsoring op de website. Winkeliers zullen hier gevoelig voor zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.