Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteitentip: Veel & Vaak Voelen

Baby’s, peuters en kleuters doen niet liever dan ‘voelen’. Ze pakken alles vast, betasten het met hun vingers en ontdekken hoe het voelt tegen hun wang. Niet voor niets zijn jonge kinderen zo gek op zachte knuffels, veertjes en andere prettig aanvoelende materialen. Ga voelen met kinderen van allerlei leeftijden. Na afloop goed handen wassen met water en zeep.
Activiteitentip: Veel & Vaak Voelen
Foto: ANP Photo

(0 tot 2 jaar) Zo zacht

Ga met de jongste kinderen op jacht naar alles wat lekker zacht aanvoelt. Leer de kinderen voorzichtig en respectvol voelen. Je vingers door de pas gewassen krullen van een van de kinderen, de wangetjes van een baby strelen, maar ook een knuffeldier aanraken of een zacht dekentje, de veren van een kip en de vacht van een konijntje bij de kinderboerderij.

(0 tot 4 jaar) Structuur

Vloeibare en kneedbare stoffen hebben een bepaalde structuur, die soms subtiel verschillend is. Zet wat bakjes neer met allerlei vloeibare en kneedbare stoffen en laat de kinderen met hun blote handen de verschillen voelen. Denk aan water, yoghurt, bodylotion, olijfolie, boter, deeg, crème. Wat is het ‘natst en dunst’ en wat voelt het ‘dikst’? Laat de kinderen de bakjes in volgorde zetten, het bakje water komt dan vooraan en deeg waarschijnlijk achteraan.

(2 tot 4 jaar) Lesje in voorzichtigheid

Met voelen kun je ook jezelf bezeren. Knip plaatjes of print ze van internet over allerlei voelbare onderwerpen en bespreek ze in de groep. Geef de kinderen groene, gele en rode stickers. Toon een plaatje van kraan met koud water, waarbij de blauwe knop helemaal is opengedraaid. Dat water mag je best voelen. Een kind mag er een groene sticker op plakken. Laat vervolgens een foto zien van een dampende kraan waarbij de rode knop is open gedraaid. Wijs op de stoom, die verraadt dat het water heet is. Daar gaat een rode sticker op. Dan een plaatje van een hond. Als je de hond niet kent, moet je die niet meteen aaien. Eerst aan het baasje vragen. Een gele sticker dus: eerst vragen. Behandel allerlei situaties: de punt van een mes, een strijkbout, een lammetje, et cetera. Als elk plaatje een sticker heeft, kun je van het geheel een fraaie collega op stevig papier maken met zijn allen. Een blad met rode, één met gele en één met groene stickers. Als je dit ophangt, kun je er regelmatig nog naar kijken en over praten.

(4 tot 6 jaar) Halloween ‘voeldoos’

Een grappige activiteit tijdens de Halloween periode (eind oktober). Een typisch Amerikaans gebruik tijdens Halloween is het maken van een ‘voeldoos’. Het concept is eenvoudig. Je neemt een schoenendoos, maakt er een gat in waardoor een kinderhand past, doet er iets griezeligs in en tapet hem dan dicht. Het lijkt een beetje op een Sinterklaassurprise, waarbij je in viezigheid grijpt. Op de doos teken je met viltstift wat er in zit: hersenen (warme, vochtige spons), spin (ragertjes in allerlei vormen gebogen), rattenstaart (pretselstokje), gedroogde tongen (gedroogde abrikozen), spinnenwebben (draadjes), wormen (koude gekookte spaghetti), oogballen (gepelde druiven), vampiertanden (afgebroken plastic vorktanden), slijm (jello), et cetera.

(Alle leeftijden) Voelwandeling

Handen uit de mouwen tijdens deze voelwandeling. In kleine groepjes wandel je door de buurt en voel je alles wat tastbaar is. Een auto, het gras, een betonnen paaltje, een houten hek, de blaadjes van de struiken, boomschors, de gebreide trui van de buurvrouw die buiten het straatje aanveegt (wel eerst netjes vragen natuurlijk). Na de voelwandeling wassen de kinderen hun handen grondig met zeep en water.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.