Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteitentip: een ei hoort erbij

Een ei hoort erbij. Deze ‘Activiteit van de maand’ draait om eieren. Het is eigenlijk een gek fenomeen zo’n ei. Er kan een kuikentje in groeien, als je hem kapot laat vallen is het een grote kledderzooi, maar je kunt hem ook roerbakken tot een gele kruimelige massa of koken, hard of zacht.
Activiteitentip: een ei hoort erbij
Foto: ANP Photo



Vogeltje uit een ei

Laat de kinderen eerst het concept van een ei zien. Want een ei is natuurlijk niet alleen maar bedoeld om op te eten. Een ei is het kraamkamertje van een kuiken. Begin met het draaien van een video over een vogeltje dat uit een ei komt. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden op Youtube.

Eieren rapen
Is er een (kinder)boerderij met kippen in de buurt? Vraag dan of je een keer met een groep kinderen langs mag komen om verse eieren te rapen. Laat de kinderen de geluiden, geuren en beelden van zo’n kippenren ervaren en leg uit hoe die eieren daar komen. Een leuk uitstapje.


Ei van binnen

Wat zit er in een rauw ei? Zet een doos verse eieren op tafel en sla er eentje kapot in een schaal. Tik voorzichtig op het randje en houd dan de twee helften vast terwijl het eiwit en de dooier in de schaal lopen. Iedereen kijkt vol verwachting of er een kuikentje tevoorschijn springt, maar deze dooier is nooit zover gekomen. Elk kind mag een ei kapot slaan in de schaal en dan mogen de kinderen met een schone vork in de dooiers prikken en de eieren door elkaar roeren. De eieren worden natuurlijk niet weggegooid, maar even geroerbakt voor de lunch. Laat een kind de eieren gebakken eieren extra mooi maken met peterseliesnippers.




Lekker met je handen

Idee voor de lunch. Kook voor elk kind een ei. Niet iedereen houdt van zachtgekookt ei, dus kies voor bijvoorbeeld vijf minuten kooktijd, zodat de dooier stevig is. Laat de eieren afkoelen. De kinderen mogen ze zelf afpellen. Ook de jongsten kunnen meedoen. Het is leuk om te voelen met je blote handen hoe een ei in elkaar steekt. De schil is hard en een beetje scherp als je hem hebt gebroken, maar het eiwit is lekker zacht en glad aan je vingers. Met een lepeltje mogen ze hun ei verkennen. Wat is de dooier mooi rond. En lekker ook om op te eten met een paar spikkeltjes zout.


Mooi ei

Schaf een voorraadje piepschuim eieren (te koop in allerlei formaten) aan voor de basis van de fantasie-eieren. Leg een aantal kleurige lapjes stof op tafel. De oudste kinderen mogen zelf met een schaar de stof in kleine stukjes knippen. Zij kunnen dat ook doen voor de jongste kinderen. De grote kinderen mogen met een speld of cocktailprikker de lapjes in het ei prikken, de jongere kunnen lijm gebruiken. Plakken maar tot het hele ei vol is. Prik dan een mooi gekleurd lint in de bovenkant en hang de eieren op.

Eierdoppen
Heel simpel: neem een wc-rolletje en knip hem (dwars) in tweeën. De basis van de eierdop. Wie al handig is met de schaar kan de bovenrand verfraaien met kartels, golfjes of een andere fantasierand.
Zo’n rolletje is een beetje saai grijs, dat moet natuurlijk veranderen. Je kunt er wit papier overheen plakken en de eierdop versieren met viltstift of verf. Maar je kunt de grijze wc-rol ook eerst een likje verf geven in een kleur en als hij droog is verder versieren met textiel, glitters, schelpjes, et cetera.

Harig ei

Wel eens in de weer geweest met tuinkers? Een eierschil is ook een uitstekend ‘tuintje’. Geef elk kind een hardgekookt ei met het topje eraf geslagen. Het kind mag het ei leegeten. Vervolgens doet het kind voorzichtig wattenbolletjes in de lege dop. Het geheel is dan wat steviger zodat je er voorzichtig een gezichtje op kunt tekenen met viltstift. Zorg voor reserve-eieren, want er zullen er zeker sneuvelen in de kinderhanden. Giet er dan water op en strooit er de tuinkerszaadjes op. Zet het ei in de zelfgemaakte eierdopjes in de vensterbank. Elke dag druppelen de kinderen er wat water op. Na een paar dagen krijgt het ei een mooie haardos.


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.