Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de maand: Speuren naar kleuren

Zet activiteiten in het teken van ‘speuren naar kleuren’. Het helpt jongere kinderen (tot 4 jaar) om kleuren te leren herkennen. Kies voor deze doelgroep vooral voor de traditionele primaire kleuren: rood, geel en blauw. Ook voor de oudere kinderen zijn dit leuke activiteiten. Bij de bso-doelgroep (4 tot 12 jaar) kun je het een tandje moeilijker maken door bij activiteiten ook samengestelde kleuren, zoals paars, roze, bruin, lichtblauw en donkergroen, te kiezen.
Activiteit van de Maand.jpg
Foto: Fotolia

(2 tot 4 jaar) Jezelf sorteren
Een spannend spel voor de jongsten. Verzamel een berg shirts, sjaals, vestjes en mutsen in rood, geel en blauw en knip een stapel kaarten van gekleurd karton in dezelfde primaire kleuren. Startschot (een fluitje of gong) één: geblinddoekt pakken de kinderen een kaart. Startschot twee: als de blinddoek afgaat, zien ze hun kleur en rennen ze naar de stapel kleding in die kleur en trekken ze van alles aan. Startschot drie klinkt: de kinderen zoeken hun kleurgenoten op. Startschot vier: elke kleurgroep gaat naar de hoek waar hen een lekker glas drinken wacht: gele, blauwe of rode limonade. Kies iets gezonds dat je met een beetje voedingskleurstof op kleur brengt.

(4 tot 6 jaar) Kleurendobbelsteen
Maak van een kleine vierkante doos een kleurendobbelsteen. Verstevig de doos met verpakkingstape en duw de puntige hoeken in om de dobbelsteen beter te laten rollen. Een tikje met een hamer op elke hoek helpt. Elk vlak krijgt een kleur door er gekleurd stevig papier op te plakken. Met deze bontgekleurde dobbelsteen kun je allerlei activiteiten bedenken. Een paar voorbeelden:
> Elk kind mag de dobbelsteen rollen. Komt bijvoorbeeld ‘groen’ bovenop, dan gaat dit kind naar de groene knutselbakken en maakt iets creatiefs met groene materialen zoals papier, takjes, blaadjes en verf. Elk kind rolt zijn eigen knutselkleur.
> Bewegen: in de ruimte markeer je elke hoek met een gekleurd lint of een gekleurde pion. Die hoek staat voor een activiteit: in de rode hoek oefen je om een bal door een korf te gooien, in de paarse hoek doe je een dansje op muziek en in de gele hoek ga je touwtjespringen. Elk kind rolt een kleur en gaat een activiteit in die kleur hoek doen.

(6 tot 8 jaar) Speuren naar geel
Een groepje kinderen wordt gehuld in gele veiligheidshesjes en krijgt per tweetal een digitale camera of (afgedankte) smartphone. De speurtocht naar ‘geel’ kan beginnen. De wijk wordt doorkruist op zoek naar alles wat maar deze zonnige kleur heeft. Een geel geschilderde deur, een papiertje op de grond, een auto, een bloem, een poster op een lantaarnpaal. Elk geel voorwerp wordt close-up gefotografeerd en in het kindercentrum op fotopapier afgedrukt voor een fraaie expositie.

(8 tot 12 jaar) Kleuren mengen
Rood en geel maken oranje en wie geel en blauw mengt, creëert groen. Dat kun je natuurlijk doen met klodders verf, maar leuker is het om dit creatiever aan te pakken. De blender is een goede kleurenmenger. Zet een aantal bakjes met voedsel neer, liefst natuurlijk met uitgesproken kleuren. Voorspel dan met elkaar wat de kleur gaat worden. Je kunt het eerst met verf proberen en dan kijken of het ook met een smoothie lukt. Wat gebeurt er als je rode aardbeien of blauwe bessen mengt met gele mango? Maak een gezonde groene smoothie met banaan en spinazie of een smakelijk oranje drankje met sinaasappel, banaan en paprika.

Meer activiteitentips bekijken? Ga naar het Activiteitendossier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.