Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: Spelen, net even anders

Verveelde gezichten? Verras de kinderen door elk spel nét even anders te doen. Dus spellen die je normaal doet, krijgen een andere insteek. Alleen al bij die gedachte zie je de gezichten oplichten. Anders is spannend. Een aantal tips.
Activiteit van de Maand: Spelen
Foto: ANP

Brainstorm

Laat de (oudste) kinderen meedenken tijdens een brainstorm. Welke spellen vinden ze leuk en willen ze anders doen? Of welke vinden ze juist saai en hebben een dosis vernieuwing nodig? Zelf heb je natuurlijk ook nagedacht en kom je met input. Leg ook uit dat je sommige ideeën van de kinderen wel wilt proberen, maar dat wellicht niet alles even goed lukt. Het is in elk geval leuk om te experimenteren.

Tweelingen

Een partijtje voetbal wordt totaal anders als je twee kinderen met een lint aan elkaar verbindt alsof het Siamese tweelingen zijn. Ook tikkertje kun je doen als tweelingen. Een variant is slierttikkertje. Wie getikt wordt, houdt de hand vast van de tikker. De volgende sluit achteraan aan. Zo ontstaat een lange sliert tikkers, die allemaal mee mogen jagen.

Zonder ledematen

Probeer een balspel binnen op een zachte vloer op je knieën kruipend met een lichte bal. Zie dan maar eens snel vooruit te komen. Tikkertje kan ook op de knieën. Of doe deze spellen met de handen op de rug, waarbij je bij tikkertje bijvoorbeeld de andere kinderen met je hoofd of schouder moet aanraken.

In z’n achteruit

Het voelt raar, maar ook grappig: doe het spel eens achteruit lopend. Dat kan prima bij tikkertje, waarbij alle kinderen achteruit lopen, zowel de tikker als degenen die proberen te ontsnappen. Maar ook voetbal achteruit is grappig of ‘moeder mag ik overvaren’ en andere traditionele spelletjes. Het is verstandig zo’n spel ‘in z’n achteruit’ op een grasveld te doen, want je valt snel, vooral als je haast hebt.

Blinddoek

Eigenlijk wordt alles spannend van een blinddoek. Geblinddoekt tikkertje doen, waarbij de kinderen die nog niet getikt zijn allemaal een belletje om krijgen. Of blinddoek-voetbal, waarbij alle voetballers geblinddoekt zijn en aan de bal een belletje wordt gedaan.

Water

Voeg water toe aan een (zomers) spel en de lol kan niet op. Denk aan tikkertje met een plantenspuit of zakjes water. Of voetballen waarbij elk kind een plastic fles water met een grote opening krijgt. Je mag elkaars flessen omtrappen. De eigenaar van de fles zet hem zo snel mogelijk weer overeind. Fles leeg? Dan ben je af.

Dierlijk

Zorg voor een aantal simpele, maar herkenbare dierenattributen. Het kind dat een paard gaat spelen kan bijvoorbeeld een zadeltje op zijn rug binden, een ander kind krijgt kattenoren, een zwart-wit gestreept zebrashirt, een hondenriem of een kikkermuts. Tijdens het spel, welk spel het ook is, gedraagt elk kind zich zoals het dier dat hij vertegenwoordigt.

Bekijk meer activiteitentips >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.