Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: Spelen met tassen

Kinderen vinden tassen interessant, want je kunt ze open en dicht doen, met de rits spelen, er iets in doen en er dingen mee vervoeren. Een goede bron voor activiteiten. Om aan een voorraadje tassen te komen, kun je kijken of je ergens gratis promotietassen of rugzakjes kunt krijgen. Een andere optie is rommelmarkten en kringloopwinkels langsgaan. Zorg wel dat de materialen veilig zijn voor kinderen, was alles eerst goed en controleer zorgvuldig op schimmel. Enkele ideeën voor activiteiten.
Activiteit van de Maand: Spelen met tassen
Foto: ANP Xtra

(1 tot 2 jaar) Passen met tassen

Wat past er allemaal in een tas? Laat de jongste kinderen dat zelf proberen. Leg een groot voorwerp naast een net iets te kleine tas. Past dit? En past je knuffel in een klein rugzakje? Of schat eens in, hoeveel kledingstukken passen in één shopper?

(1 tot 4 jaar) Speelhoek met tassen

Richt een speelhoek in met tassen en rugzakken in allerlei maten en soorten. Laat de kinderen hier vooral fantasiespel spelen. Je kunt er een verkleedhoek van maken door er ook hoeden, sjaals en andere accessoires aan toe te voegen.

(2 tot 3 jaar) Ontdek de tas

Laat het kind zelf op ontdekkingstocht gaan door een tas. Kies een tas met drukknopjes en ritsen, een mooie zijden voering die zacht en glad aanvoelt en veel vakjes waar je even in kunt voelen met je hand.

(2 tot 4 jaar) Tassenrace

Met schoudertassen (model postbode) en rugzakjes kun je leuke tassenraces houden. Zet aan de ene kant van de ruimte een grote mand met zachte ballen neer en aan de andere kant een lege mand. Zorg dat de manden goed ver uit elkaar staan, zodat de kinderen echt een beetje in beweging komen. Het principe van de race: als het fluitje klinkt, vul je zo snel mogelijk je postbodetas of rugzakje met ballen, je hangt de tas om en rent naar de overkant, waar je hem weer ‘uitlaadt’. Dan ren je weer terug voor een volgende lading. Wie het eerst zijn mand leeg heeft.

(3 tot 5 jaar) Tassen sorteren

Hiervoor is een flinke voorraad tassen nodig. Laat de kinderen allerlei oefeningen doen met de tassen:
– Sorteren: laat de kinderen de tassen sorteren van klein naar groot, op kleur en op soort.
– Tellen: hang een tas over de schouder van het kind. Hoeveel tassen zijn dat? Hang er dan nog een over de andere schouder. Hoeveel zijn het er nu? En nog eentje om de nek. Dat zijn er al drie. Geef maar een tas terug. Hoeveel blijven er nu over?

(6 jaar) Tas pimpen

Een activiteit voor de oudste kinderen. Een tas is bij uitstek geschikt om heel persoonlijk te versieren. Heeft elk kind een eigen zak met naam die in de gang hangt? Dan kan het de uitdaging zijn om deze zak zo leuk en persoonlijk mogelijk te maken. De kinderen kunnen hem met textielstift en textielverf versieren, er sterretjes en andere studs op knijpen (onder begeleiding) of er met een botte naald en grove steken textielplaatjes op naaien. Lintjes, strikjes, glitterknopen en wollen draadjes zijn ook prima voor het ‘pimpen’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.