Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de maand: Schaduwspel

Een schaduwspel is perfect voor de donkere wintermaanden. Alles wat je nodig hebt is een donkere kamer, een witte muur en een lamp. Of je doet het buiten met een stralend zonnetje. Het leuke hiervan is dat je met schaduwen, schimmen en silhouetten met kinderen van alle leeftijden kunt spelen. Iedereen doet het spel op zijn eigen niveau en eigen manier. Een paar ideeën.
Activiteit van de maand: Schaduwspel
Foto: ANP

(2 tot 4 jaar) Figuren op de muur

Ga op zachte matten en kussens voor de muur zitten en vertel een eenvoudig verhaal, waarbij je handen allerlei dierenfiguren maken. Het is natuurlijk wel handig om van tevoren even te oefenen, zodat je een paar eenvoudige dieren kunt laten zien. Laat de kinderen vervolgens zelf oefenen en allerlei figuren maken. Het hoeft niet eens iets voor te stellen. Spelen met de schaduw van je handen is sowieso al leuk en stimuleert de ontwikkeling.

(3 tot 5 jaar) Raad mijn schaduw

Een binnenactiviteit. Verduister een ruimte, hang een wit laken op en zet daar een flinke lamp achter. De helft van de kinderen is het publiek en zit voor het witte laken. De andere helft wordt uit het zicht gehouden. Om beurten lopen de kinderen achter het laken langs. Ze kunnen daar ronddraaien, een dansje doen, de pias uithangen, et cetera. Het publiek mag roepen welk kind dit is. Als alle kinderen geraden zijn, wisselen de groepen van plaats en mogen de andere kinderen gaan raden.

(4 tot 6 jaar) Wat is dit?

Gebruik dezelfde ruimte nu om kinderen allerlei voorwerpen te laten raden. Ze kunnen een voorwerp omhoog houden, van een emmer tot een hamer, maar ook getallen (geknipt uit karton) en letters. Ook leuk: één kind gaat staan met armen en benen wijd en een ander kind wijst op lichaamsdelen. Het publiek mag roepen wat er wordt aangewezen: een arm, een oor, het haar, de billen.

(6 tot 8 jaar) Schaduwtoneel

Berg het witte laken nog niet op, want de oudste kinderen gaan een schaduw-toneelstukje instuderen. Eén kind wordt tot regisseur benoemd. Die zit aan de publiekskant tijdens het oefenen en ziet wat er gebeurt als je met armen en benen beweegt of eenvoudige rekwisieten gebruikt. Het is leuk om je eigen rekwisieten te maken. Een vogel, kroon of zon kun je eenvoudig knippen uit karton. Op het doek lijkt het dan net echt. Laat de kinderen vooral hun fantasie gebruiken. De voorbereiding en het leren kijken zijn net zo belangrijk als het toneelspel zelf. Het toneelstuk kan worden opgevoerd voor ouders en kinderen.

(4 tot 8 jaar) Schaduw op de stoep

Een spel voor een zonnige dag. Alles wat je nodig hebt is een plek met mooie, gladde stoeptegels en een doosje stoepkrijt. Eén kind is de schaduwmaker en een ander kind gaat de schaduw tekenen. De schaduwmaker neemt een leuke pose aan die een goede schaduw geeft en de tekenaar probeert de omtrekken zo goed mogelijk na te tekenen.

Samen kunnen ze het silhouet vervolgens inkleuren.

Wil je meer inspiratie voor activiteiten? Bekijk het activiteiten-overzicht op Kinderopvangtotaal!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.