Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de maand: Paraplu pimpen

Een paraplu is een prachtig apparaat. Ingevouwen is het een slanke wandelstok, maar als je hem uitschuift is het alsof er een wondertje gebeurt. In zijn volle glorie ontstaat een kleurrijk regenscherm, dat je kan laten cirkelen. Maak de paraplu nog spannender. Een paar tips voor diverse leeftijdsgroepen.
Activiteit Paraplu's.jpg

(4 tot 8 jaar) Paraplu pimpen

Verzamel een aantal gebruikte, maar nog steeds goed werkende paraplu’s. Liefst effen plu’s in lichte kleuren. Zet de paraplu’s uit en versier de schermen met textielverf en/of textielstiften. Laat ze goed drogen. Het kindercentrum heeft nu een vrolijke collectie regenschermen voor wandelingen.

(7 tot 13 jaar) Paraplu pimpen, een stap verder

Als je de paraplu’s binnen gebruikt als decoratie, kun je een flinke stap verder gaan. De kinderen gaan dan aan de slag met knopen, lintjes, stukjes textiel, belletjes en applicaties. Doe de paraplu in en naai ze op het textiel met garen. De gaatjes in het scherm maken de plu minder waterdicht, maar het levert wel een prachtige expositie op aan het eind van de regenweek.

(7 tot 13 jaar) Reuzenplu

De pedagogisch medewerkers en kinderen maken samen een reuzenplu. Je hebt hiervoor twee pvc-buizen van elk circa drie tot vier meter nodig. Buig de twee buizen naar elkaar toe, zodat ze samen één ronde vorm maken. Zet ze aan elkaar vast met stevige brede tape. Maak dan ‘spaken’ van kortere pvc-buizen. Het tapen is een goede motorische oefening. Als het geraamte staat, knip je met elkaar een stuk rond plastic op maat. Denk aan plastic dat je koopt bij de bouwmarkt, maar een afgedankt plastic douchegordijn werkt ook. Maak een paar kijkgaten, die je versterkt met tape. De reuzenplu is klaar voor een wandeling op het buitenplein in de regen, waarbij de kinderen door de kijkgaatjes kunnen zien waar ze lopen.

(Alle leeftijden) Paraplu-plafond

Een prachtige decoratiemogelijkheid.  Laat je inspireren door initiatieven in hippe steden. In de Maleisische stad Terrenganu bijvoorbeeld is een aantal stegen in het centrum uniek gedecoreerd, eentje met kleurrijke paraplu’s. Zo’n paraplu-plafond kun je ook maken in een hoge ruimte van het kindercentrum, denk aan de hal of de recreatieruimte. Kies paraplu’s in allerlei maten (kinderparaplu’s, parasols, gewone paraplu’s) en vooral in veel bonte kleuren. Hang ze aan waslijnen aan het plafond door ze aan hun handgreep aan de lijn te haken.

Meer activiteitentips bekijken? Ga naar het activiteitendossier!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.