Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: Maak je eigen planeet

Mensen wonen op de planeet aarde. Een mooie planeet met oceanen, bergen, bossen, rivieren, wegen en steden. Maar misschien bestaan er ergens anders in het universum wel planeten die er heel anders uitzien, waar ook levende wezens wonen. Hoe ziet jouw ideale planeet er uit? Kinderen creëren hun droomplaneet en maken samen een heel nieuw universum.
Activiteit van de Maand: Maak je eigen planeet
Foto: ANP

(1 tot 4 jaar) Sterren, planeten en manen

Maak samen een prachtig universum boordevol sterren, manen en planeten. In dit universum staat licht voorop. Kies een binnenruimte die je goed kunt verduisteren. Met kerstverlichting en kleine ronde lampen zorg je voor minimale verlichting van dit universum. De pedagogisch medewerkers nemen de plafonds onder handen, de kinderen mogen de wanden versieren met glow-in-the-dark sterren en planeten. Zorg voor glitterballen in allerlei formaten die je met draadjes vanaf het plafond laat hangen. Beschilder met elkaar met zilver- en goudkleurige verf piepschuim ballen en/of een oude voetbal. Leg luchtbedden of comfortabele matten op de grond en zet een mooi esoterisch muziekje aan. Ga op je rug liggen en kijk naar het geglitter en geglinster van alle lichtjes en zacht draaiende sterren en planeten.

(4 tot 8 jaar) Lievelingsplaneten

De kinderen krijgen elk een rond vel papier, waarop ze hun droomplaneet mogen invullen. Misschien is het wel één groot zwembad of een planeet met veel speeltuinen. Een planeet met alleen maar sneeuw en ijs of een spannend bos? Of een planeet waar snoep aan de bomen groeit? Elk kind mag zijn planeet helemaal zelf invullen. Je kunt de planeten vervolgens op een (liefst donkere) wand hangen, zodat een creatief universum ontstaat.

(4 tot 12 jaar) Planeten van papier-maché

Blaas ronde ballonnen op, doe een stevig touwtje aan het uiteinde en beplak de ballonnen met papier-maché (stroken krantenpapier gedoopt in behangersplaksel). Een flinke laag, dan wordt de planeet goed stevig. De kinderen kunnen alvast nadenken over de oppervlakte: zijn er bergen, is de grond ruw of juist glad? Je kunt dat met papier-maché al creëren. Laat het geheel goed drogen en prik vervolgens de ballon door. Deze mooie planeet kan worden beschilderd, er kunnen poppetjes, bomen en huis of fantasiebouwsels op worden geplakt. Als alle planeten klaar zijn kun je ze op diverse hoogten in een ruimte hangen en met zijn allen door het universum dwalen.


Lees meer activiteitentips in dit overzicht >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.