Activiteit van de Maand: Maak een droomeiland

Hoe ziet je droomeiland er uit? Boordevol groene natuur, één groot strand, met hele hoge bergen of een fantasievol sprookjeseiland? Maak je eigen eiland. Er zijn veel verschillende manieren om een eilandje te maken.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Activiteit van de Maand: Maak een droomeiland
Foto: ANP Xtra

(1 tot 3 jaar) Knuffeleiland

Grote, platte kussens, zachte matten en vloerdoeken zijn de basis voor het knuffeleiland. Maak een heerlijk zacht, behaaglijk eiland en zet een cd’tje op met zeegeluiden. Er zijn tal van cd’s te koop met het geluid van walvissen, dolfijnen, een ruisende zee en zeemeeuwen. Ga met de jongste kinderen op dit heerlijke eiland relaxen. Kinderen die toch iets willen doen, mogen vissen. Zij krijgen eenvoudig visgerei: een stokje met een lijn er aan en eventueel een plastic visje.

(2 tot 4 jaar) Eiland van zand

Waar bestaat een eiland uit? Zand, rotsen, groeit er gras? Maak op een mooie plek op het plein met z’n allen een lekker groot eiland. Laat bijvoorbeeld een kleine berg zand storten, haal wat stenen en tuinrotsen bij de bouwmarkt, snijd een graszode uit de tuin en gebruik wat planten en beginnende ‘boompjes’. Ken je iemand met een nogal wilde tuin of een boerenterrein? Als je het vriendelijk vraagt, kan die best een stukje natuur missen. Bouw hiermee het eiland op. Maak het ook weer niet te groot, dan kunnen de kinderen er aan werken zonder op het eiland te moeten staan.

(5 tot 6 jaar) Houten eilanden

Creëer een zee met eilanden in de buitenruimte met houten pallets. Benader bedrijven in de omgeving of koop een stapel voordelige pallets. De allergoedkoopste soort heeft veel splinters, kies wel iets veiligs. Van de pallets kun je hoge en lage eilanden maken voor de buitenruimte, door ze eenvoudig enkele op elkaar te stapelen. Een uitdagende stimulans voor veel spellen en klauterpartijen.

(4 tot 8 jaar) Ontwerp

Focus deze keer niet op het materiaal of de manier waarop het eiland wordt gemaakt, maar vooral op de gedachte erachter. Praat met elkaar in de kring: wat vind jij een leuk eiland, wat is daar te doen, zijn er mensen en dieren of juist buitenaardse wezens, hoe kun je er spelen, wat eet je er? Laat de kinderen een eigen wereldje bedenken. Vervolgens kun je om tafel gaan zitten en het op papier zetten, bijvoorbeeld in de vorm van een tekening, schilderij of collage.

(6 tot 8 jaar) Driedimensionaal

Daag de oudere kinderen uit om een driedimensionaal eiland te maken. Knip uit een rol kippengaas een oppervlakte van één meter bij vijftig centimeter. Vouw dit dubbel en zorg dat scherpe uitsteeksels goed worden omgevouwen of afgeknipt met een tang. Laat de kinderen dan de vorm van het eiland maken door de bovenste laag kippengaas omhoog te duwen en te trekken. Wordt het één grote puntige berg? Een grillig reliëf met heuveltjes en dalen of juist een platte pannenkoek? Als de vorm klaar is, gaat er papier-maché over. Als dat droog is, heb je een mooie basis. Het eiland kan nu worden geschilderd en de kinderen kunnen er van alles op bouwen. Huizen, bomen, poppetjes van bijvoorbeeld kurken, piepschuim, plastic potjes en doosjes. Ze zijn eenvoudig met een cocktailprikker in het eiland te prikken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.