(Alle leeftijden) Culturen proeven
Wat is een typisch Turkse lunch, een Marokkaanse snack, een Surinaams fruitgerechtje en Antilliaanse lekkernij? Natuurlijk ontbreekt de typisch Nederlandse lunch ook niet. Verdeel de culturele snacks over de themaweek, doe inkopen met de oudste kinderen en maak de gerechten ook met de kinderen klaar. Kies daarbij het liefst gezonde gerechten die gemaakt zijn met verse producten.
(2 tot 4 jaar) Eten op de grond
Wij zijn gewend om aan tafel te eten, maar in Azië vindt iedereen het heel gewoon om op de grond te zitten bij een laag tafeltje. Als je geen lage tafeltjes hebt, kun je ook een lage doos bedekken met een kleedje. Laat een Youtube video zien van deze manier van eten en probeer het uit met de kinderen. Wat vinden ze leuker: aan tafel of op de grond?
(4 tot 8 jaar) Eten door een slangetje
Niet iedereen kan gewoon door zijn mond eten. Sommige kinderen moeten door een slangetje eten. Ook in de kinderopvang komen meer kinderen met een zorgvraag en soms met een maagsonde. Bereid de kinderen voor met plaatjes, vertel er over en praat vervolgens met elkaar met een kind dat zo moet eten. Hoe werkt dat precies en waarom ziet dat eten er heel anders uit dan een appel of boterham?
(Alle leeftijden) Natte hap
Anders eten kan ook betekenen: experimenteren met voedsel. Een nattehapdag is grappig om een keer te proberen. Op die dag eet je alles als pap, soep of smoothie. Van tevoren stel je met de oudste kinderen een menu samen. De fruitsnack wordt een smoothie of fruitpap, de lunch wordt een koude soep of een groene smoothie, de verse warme maaltijd wordt vervangen door een warm soepje en de granensnack door een granenpap. Een onderzoeksteam van twee oudere kinderen houdt de beoordeling bij. Wat vindt iedereen van het natte alternatief voor de droge maaltijd? Bij elke maaltijd mogen de kinderen kiezen uit drie smileys: mondhoeken omlaag, neutraal en een happy smiley.
(6 tot 8 jaar) Stokjes of een vork?
Nederlandse kinderen wordt geleerd om met vork en mes te eten. Een leuke oefening om de boterhammen tijdens het lunchuur heel keurig met vork en mes klaar te maken en te eten. Gebruik het bestek ook eens verkeerd. Probeer soep te eten met een vork en een stukje vlees te snijden met een lepel. Niet overal wordt met ons bestek gegeten. Oefen met de kinderen om een Aziatisch noedelgerecht met stokjes te eten. En in sommige landen zoals Japan wordt veel kleefrijst gegeten die je met je hand tot een bolletje knijpt. Voor de oudste kinderen maak je het nog een tandje lastiger: in Indonesië bijvoorbeeld eet je alleen met je rechterhand, de linkerhand is onrein. Probeer het maar eens. Bij de rijst eet je natuurlijk verse groenten en gezonde sausjes.
Meer activiteiten bekijken? Ga naar het Dossier Activiteiten >>