Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: Handen wassen wordt een spel

Kinderen zien handen wassen na het gebruik van het toilet vaak als een noodzakelijk kwaad. Het moet nu eenmaal. Mama of de pedagogisch medewerker leert je dat dit erbij hoort. Je kunt handen wassen echter ook leuk maken. Zeep en water zijn heerlijke materialen. Water spettert en zeep geurt en schuimt. Een paar ideeën.
Activiteit van de Maand zeep.jpg
Handen wassen wordt een stuk grappiger als je het samen doet. - Foto: Fotolia

(2 tot 4 jaar) Geursnuiverij
Houd een geursnuiverij met allerlei zeepjes die sterke geuren hebben. De kinderen moeten steeds een zeepje met water opschuimen en de geur proberen te herkennen. Voorbeelden zijn fruitzeepjes die ruiken naar aardbei, banaan of kers, maar er zijn ook ‘bredere’ geuren: oceaan, dennenboom of schoon wasgoed.

(4 tot 6 jaar) Samen handen wassen
Handen wassen wordt een stuk grappiger als je het samen doet. Natuurlijk doe je dit niet elke dag, want het geeft een natte kliederboel, maar een keer voor de lol mag best. Twee kinderen staan naast elkaar aan de wasbak en gebruiken elk maar één hand, de ‘buitenste’ hand om de hand van de ander te wassen. Zijn die twee handen flink ingezeept en schoongespoeld? Dan plaats wisselen en de andere twee handen wassen. Een goede oefening in samenwerking.

(4 tot 6 jaar) Zeepschieten
Organiseer als het lekker weer is buiten een wedstrijdje zeepschieten. De kinderen maken stukken zeep flink nat en soppig. Elk kind houdt een zeepje in de handen en als het startschot klinkt, knijpen ze in hun handen en laten ze de zeep zover mogelijk wegschieten. Wie komt het verst?

(6 tot 8 jaar) Zeep gieten
Zelf zeep maken? Het is minder moeilijk dan je denkt. Verzamel oude stukken zeep in verschillende kleuren of koop nieuwe. Rasp deze voorzichtig met een grove rasp tot je een aantal hoopjes gekleurde zeepraspsel hebt. Doe een beetje boter of olie in stalen bakvormpjes. Doe water in een pan en gooi daar raspsel in. De verhouding water-zeep moet ongeveer 4:3 zijn, maar vraagt om improvisatie afhankelijk van de soort zeep die je gebruikt. Warm het geheel op, maar laat het zeker niet koken. Als het mengsel warm is, mogen de kinderen het flink door elkaar kneden en in de vormpjes drukken. Wikkel het vormpje in plastic bewaarfolie en laat het een dag drogen.

(6 tot 8 jaar) Alternatieve zeepsmelterij
Andere manieren om zeep te smelten zijn: even in de magnetron, flink smelten en vervolgens de diverse stukken zeepsoorten door elkaar roeren en weer hard laten worden. Of smelt ze au bain-marie. Dit betekent dat je een schaal op een pan met water zet en de waterpan verwarmt. Door de indirecte warmte smelt de zeep mooi langzaam. Wie transparante zeep gebruikt, kan ook kleine dingetjes in de zeep stoppen zoals een paar kralen of een tekst op een papiertje (leuk voor Moederdag of de verjaardag van oma). Je kunt de zeep mengen met een paar druppels ecoline om ze te kleuren.

(8 tot 10 jaar) Spons knippen
Sponzen zijn zacht, maar toch stevig en zijn verkrijgbaar in leuke kleuren. Bijna een knuffel. Maak je eigen sponsknuffel door met een schaar een vorm te knippen van een spons. Een bal, een hart, een artistiek object. Dit kan alleen worden gedaan door kinderen die al veilig met een schaar kunnen omgaan. Geef goede instructies, zodat er in het enthousiasme niet in de vingers wordt geknipt.

Lees meer activiteitentips in het Dossier Activiteiten!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.