Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de maand: Haartovenaars

De pedagogisch medewerkers en de kinderen toveren met elkaar de gekste kapsels tevoorschijn. Doe het lekker kleurrijk en creatief en maak na afloop digitale foto’s voor een mooie expositie.
Activiteit vd Maand.jpg
Voorbereiding

Zorg voor veel borstels, kammen, elastiekjes, speldjes, clips, gel, schuim en andere (kindvriendelijke) haarproducten. De oudere kinderen en de pedagogisch medewerkers zijn de Haartovenaars en de jongere kinderen de modellen.

Waaihaar

Een gegarandeerd succes met alle kinderen is het creëren van ‘waaihaar’. Zorg voor een paar haarföhns, een pot supersterke gel en kindvriendelijke haarlak. Door het droge haar wordt eerst een royale hoeveelheid gel gemasseerd. Vervolgens mag het kind kiezen, waar waait de wind vandaan? Stel de wind komt vanaf de voeten, dan wordt het haar recht omhoog geföhnd. Tip: laat het kind op een bankje liggen zodat het haar horizontaal vanaf het hoofd kan worden geborsteld en steun heeft van het bankje. Laat de haren alle kanten opwaaien. Nadat een kapsel droog is, spuit je er een laagje lak op. Wees hierbij voorzichtig met het inademen van viezigheid. Bedenk het gezicht van het kind goed met een doek en laat dit door een pedagogisch medewerker doen.

Bloemengezichten

In overleg met ouders is het leuk om paardenstaartjes in kleuren te spuiten. Uiteraard gebruik je hiervoor een kindvriendelijk product, dat de ouders en ’s avonds makkelijk uit kunnen wassen. Je kunt dit combineren met kleurrijke schmink. Zo creëer je vrolijke kunstwerkjes, zoals bloemengezichten waarbij de haren de blaadjes zijn of laat het aan de fantasie van de Haartovenaars over.

Leren vlechten

Haren vlechten is een kunstje, dat je kunt leren. Vanaf een jaar of 4 kunnen kinderen hiermee gaan oefenen. Begin met vlechten met wol. Leg een stevige knoop in een flinke bos wollen draden van ongeveer 50 centimeter lang. Zet de knoop vast, bijvoorbeeld met een touwtje aan de bovenkant van een stoel. Als het maar stevig hangt. Dan leert het kind het ‘haar’ in drie ongeveer gelijke strengen te verdelen en steeds een streng vanaf de buitenkant naar binnen te brengen. Lukt dit? De wollen vlechten leveren fraaie wanddecoraties en  slingers op, vooral als je ze opleukt met lintjes, plastic bloemetjes en speldjes. Dan is het tijd om het met echt haar te proberen. Laat de ‘vlechter’ het haar voorzichtig uitborstelen, waarna het kind aan de slag gaat met drie strengen haar. Je kunt één dikke vlecht maar ook tal van dunne, kleine vlechtjes maken. Voor de oudste kinderen (8-plus) is het een uitdaging om ‘invlechten’ te proberen. Er zijn tal van Youtubes en online lesjes invlechten.

Kapsalon

Kapsalon Haartovenaars vindt niets te gek. De oudste kinderen runnen de kapsalon en de andere kinderen zijn klant. Elke klant mag met een plaatje komen van welk kapsel dan ook, bijvoorbeeld van een idool of excentriek persoon. Van Lady Gaga tot Dame Edna. Vervolgens gaan de Haartovenaars proberen het plaatje te imiteren. Met make-up, gel, schuim, een föhn en accessoires kom je een heel eind. Je kunt hier een mooie fotoserie van maken. Scan of fotografeer het plaatje van de idool en vervolgens van het kind in die stijl.

Meer activiteiten bekijken? Ga naar het activitendossier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.