Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de maand: Beestachtig

Sommige dieren zijn knuffelbaar, zoals poezen, konijnen en jonge hondjes. Andere dieren zien er eng, gevaarlijk en soms zelfs monsterlijk uit, maar zijn dat helemaal niet. Tijdens ‘Beestachtige activiteiten’ maken de kinderen kennis met de meest merkwaardige exemplaren uit de dierenwereld. Van de hoefijzerneus vleermuis tot de zeekoe en blobvis. Meteen een les voor kinderen: oordeel niet op uiterlijk.
Activiteit van de Maand.jpg
Deze Orang Oetan ziet er misschien wat raar uit

(8+) Maak een expositie

De oudste kinderen verzamelen plaatjes via internet van bizarre dieren. Je kunt Googelen op ‘vreemde dieren’. Print foto’s en verzamel met elkaar informatie. Wat kun je vertellen over deze dieren, wat eten ze, waar leven ze, waarom zien ze er zo opvallend uit? De matamata is een rare schildpad, die zo begroeid is met algen, dat hij op een rots lijkt. Zijn slurfsnuit steekt net boven het water uit om adem te halen. De zeekoe (zie foto onderaan!) ziet er niet uit als een koe, maar meer als een enorme zeehond. Dit dier kan wel 1.500 kilo zwaar worden en is een lieve lobbes. De roodkeelanolis is een hagedis, die een prachtige keelzak heeft, zodat het net lijkt alsof hij een sjaal omheeft. Of neem de kiwi, een grappige ronde loopvogel. Hij heeft vleugels, maar kan niet vliegen. Het dier is zo goed als blind, maar kan heel goed ruiken. De kiwi is alleen ’s nachts actief.

(4 tot 8 jaar) Spookvissen

Meestal is er een goede reden waarom monsterdieren er zo raar uitzien. Een voorbeeld zijn de spookvissen. Deze dieren leven heel diep in de zee, soms wel drie kilometer diep op de bodem van de oceaan, op plekjes waar geen straaltje zonlicht komt. Daarom zien ze er bijna doorzichtig wit uit. De kinderen kunnen er plaatjes van zoeken en een expositie over maken: zeekomkommers, witte harige krabben en bleke garnalen. Een superleuke is de blobvis. Hij lijkt wel een hoopje blubber. Hij leeft diep in de zee voor de kust van Australië en Tasmanië. Interessant detail: andere vissen gebruiken hun ‘zwemblaas’ om te drijven. Maar omdat de blobvis een kilometer diep onder water leeft, is zo’n airbag niet handig. De druk onder water is daar te groot, dat zou op die blaas drukken. Daarom gebruikt ‘blob’ zijn lichaam dat uit een soort gelatine bestaat als drijfvermogen.

(2 tot 6 jaar) Maak je eigen griezeldier

Tijdens een creatief uurtje gaan de kinderen zelf een bijzonder dier creëren, liefst met een verhaal erbij. Ze kunnen hun dier tekenen, boetseren of maken van bijzondere materialen zoals piepschuim, (gespoelde) eierschalen, papier-maché of buitenmaterialen zoals takjes, veren en riet. Combineer deze met allerlei foto’s van bijzondere dieren tot een mooie tentoonstelling om de ouders te laten zien.

(Alle leeftijden) Kennismaken met een draak

Laat de kinderen kennismaken met een dier dat er uitziet als een draak, maar erg vriendelijk is: de leguaan. De meeste reptielen zijn kijkdieren, geen knuffeldieren, maar de groene leguaan bijvoorbeeld kan tam worden gemaakt. Zoek een eigenaar die een tamme leguaan aan de kinderen wil tonen, waarbij ze hem ook voorzichtig mogen aanraken.
Of speur in de omgeving (dierenwinkel, ouders, kennissen) naar een aquarium waar je met een groepje kinderen kunt gaan kijken naar zeedraken. De ‘zeedraak’ wordt ook wel eens ‘grote rafelvis’ genoemd. Het is een bizar dier om te zien. Hij is familie van het zeepaardje en heeft zijn vreemde koppie en rafelige vinnen. Zijn uiterlijk draait om camouflage, hij lijkt precies op met kelp begroeide riffen.

Meer activiteitentips bekijken? Ga naar het Kinderopvangtotaal Activiteitendossier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.