Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

85 procent kinderen speelt het liefst buiten

Uit onderzoek van Natuurmonumenten blijkt dat buitenspelen nog steeds favoriet is onder kinderen. Ze bouwen graag hutten en klauteren in bomen. Natuurmonumenten speelt hierop in door speelnatuur te creëren die op de buitenspeelbehoeften van kinderen aansluit.
85 procent kinderen speelt het liefst buiten
Foto: ANP

Kinderen spelen het liefst buiten (85%). Driekwart van de kinderen speelt het liefst in het bos. Andere favorieten zijn de speeltuin (64%) en naar het water (47%). Buiten vinden kinderen heel verschillende activiteiten leuk. Bijna de helft van de kinderen bouwt buiten het liefst hutten met bijvoorbeeld takken die ze buiten vinden. Klauteren en klimmen staat bij vier op de tien kinderen bovenaan. Daarna volgen buiten zwemmen (38%) en varen (36%).

Struinen

‘Dit past bij onze koers om plekken in de natuur te creëren waar kinderen vrij kunnen struinen, in bomen kunnen klimmen en hutten kunnen bouwen’, laat Rinia Willemse, projectleider van OERRR, weten op Natuurmonumenten. ‘Dat kan nu al op het eiland Tiengemeten bij Rotterdam, in het Klauterwoud bij het Bezoekerscentrum Oisterwijk en in het Avonturenbos bij Bezoekerscentrum Brunssummerheide. Ook in ‘s-Graveland wordt een struinplek gemaakt voor kinderen.’ Op deze plekken is speelnatuur aangelegd waar kinderen kunnen ravotten en bijvoorbeeld dammen mogen leggen in de beek.

Wat mag

De kinderen zijn het voornamelijk eens over wat wel en wat niet mag in de natuur. Volgens 96% mag je hutten bouwen in de natuur en volgens 90% mag je in bomen klimmen. Daarnaast vindt 81% van de kinderen dat het is toegestaan om beestjes te vangen en 74% dat je vissen mag vangen. Over het maken van vuur zijn bijna alle kinderen het eens dat dit niet mag (80%).

Buiten is het elke dag anders. Een veranderende omgeving nodigt namelijk uit tot actie. Acht redenen waarom buitenspel tot ontdekken aanzet.

Honden

Over of een hond los mag lopen verschillen de meningen wel. Ruim de helft van de kinderen schrikt weleens van een loslopende hond. Zij vinden daarom dat een hond aangelijnd moet worden of alleen in een apart gebied van de lijn mag. In totaal vindt 44% dat een hond los mag lopen. De meerderheid (56%) vindt van niet. Kinderen die zelf thuis een hond hebben, vinden veel vaker dat honden los mogen lopen. Eén op de vijf kinderen heeft een hond als huisdier.

Dieren spotten

Wanneer de kinderen in het bos zijn, zien ze veel wilde dieren. Dit vinden ze leuk (82%), bijzonder (62%) en spannend (35%).’Een ontmoeting met wilde dieren verrijkt het natuurbesef van kinderen”, zegt Willemse. ‘Ook de waardering van de natuur neemt toe.’ Kinderen zien veel vlinders, duiven en konijnen. Ook egels en herten worden veel gespot (72%). Wilde zwijnen en vossen zien de kinderen minder vaak (19% en 27%).

Natuurbeschermers

‘Natuurmonumenten ziet in kinderen de natuurbeschermers van nu en van de toekomst,’ zegt Willemse. Kinderen vinden het bijvoorbeeld helemaal niet erg dat natuurgebieden zo nu en dan worden afgesloten, zodat de dieren rust hebben. 94% van de kinderen vindt het goed dat dit gedaan word. ‘Kinderen vinden het volstrekt normaal om hutten te bouwen en in bomen te klimmen. Maar zodra de dieren er last van hebben, zoals broedvogels of reeën, begrijpt bijna ieder kind dat dit soms niet mag of kan. Dit bevestigt onze inzet om speciale natuurspeelplekken in te richten’, concludeert Willemse.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten hield een enquête onder 2255 kinderen die lid zijn van OERRR, de beweging voor kinderen van Natuurmonumenten. De deelnemers waren tussen de 6 tot 12 jaar. De organisatie hecht veel waarde aan hoe kinderen over de natuur denken. Zij willen de uitkomsten van de enquête inzetten voor de toekomstige inrichting van een kindvriendelijke natuur.

Grasvlekken, moddersmoeltjes en gescheurde broekjes; vier op de tien ouders heeft er moeite mee wanneer hun kind vies wordt. Hoe overtuig je deze ouders om hun kinderen toch lekker in de modder te laten spelen? Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.