Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: Creatief torens bouwen

Maak bouwen nog aantrekkelijker als activiteit door een flinke creatieve injectie. Ga rare, bijzondere torens bouwen. Zowel de vorm als de locatie en het materiaal kunnen ongebruikelijk zijn.
Activiteit van de Maand: Creatief torens bouwen
Foto: ANP

(Alle leeftijden) Inspiratie

Begin met een inspirerend halfuurtje waarbij je foto’s van allerlei rare bouwsels laat zien. Een scheve toren, een sprookjestoren, een piramide. Vraag ook input aan de kinderen. Welke bijzondere torens zouden zij willen bouwen? Organiseer vervolgens een aantal bouwuurtjes, waarbij steeds één van de rare torens wordt uitgeprobeerd.

(1 tot 4 jaar) Toren van boterhammen

De lunch een beetje kruidiger maken? Maak van het middagmaal een bouwactiviteit. Eerst allemaal goed handen wassen, want de kinderen gaan torentjes van brood bouwen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt om beurten een (halve) boterham smeren en in het midden van de tafel neerleggen. Het volgende kind legt er een boterham bovenop en zo ontstaat een rechte toren van boterhammen. Maar je kunt ook een stap verder gaan. Maak boterhammen met iets plakkerigs zoals pindakaas. Dat is nog gezond ook. Snijd ze dan in lange reepjes. Twee kinderen kunnen nu samen een muurtje metselen en zo een torentje bouwen. Uiteraard wordt hier geen eten verspild, de smakelijke torens worden later lekker opgegeten.

(3 tot 4 jaar) Wigwam van takken

Een activiteit waarbij je eerst met elkaar lange dode takken gaat verzamelen in het bos. Of vraag de Plantsoenendienst van de gemeente wanneer deze bomen gaat snoeien. Zet de takken schuin tegen elkaar in een hoek van minimaal 45 graden en bind boven een touwtje of knoop ze bij elkaar met een dik elastiek. Je hebt nu het geraamte van een heuse wigwam. Vervolgens kun je er dunne doeken zoals een laken overhangen en je hebt een prachtige tent. Zorg wel dat de takken bij de opening een stukje verder uit elkaar staan, anders kunnen de kinderen er niet in kruipen. Als je er een aantal maakt, heb je een gezellig indianenkamp.

(3 tot 5 jaar) Piramide van verpakkingsmateriaal

Verzamel gedurende een maand zoveel mogelijk lege, rechthoekige verpakkingen van bijvoorbeeld melk of sap. Spoel ze wel goed uit, zodat er geen restanten van vloeistoffen kunnen bederven. Een piramide kun je op diverse manieren bouwen. De eenvoudigste manier voor de jongste kinderen is om een laag van pakken in een vierkante vorm tegen elkaar te plakken. De volgende laag wordt iets kleiner en komt er bovenop. De derde laag wordt nog iets kleiner en zo kun je doorgaan tot een mooie piramide ontstaat. Hij kan zo groot of klein worden als je wilt. Elke laag kan los worden gemaakt en er dan pas worden opgelegd, dat werkt makkelijker.

Een tandje moeilijker, voor de oudere kinderen: begin met een piramidelaag waarbij je uitsluitend de buitenste rand aan elkaar plakt. Je kunt ook een dubbele rand maken. Die rand moet echt stevig aan elkaar zitten. De middelste pakken liggen los. Dan leg je er een volgende laag op.  Ook hier wordt de rand weer aan elkaar geplakt én ook goed op de onderste laag geplakt. De middelste pakken zijn weer los. Het topje wordt stevig op de bovenste laag geplakt en dan til je met z’n allen de piramide op. Je zult zien dat alle losse pakken blijven liggen. Je hebt nu dus een holle piramide gemaakt. Vast niet zoals de Egyptenaren het deden, maar toch indrukwekkend.

(4 tot 6 jaar) Fantasietoren

Misschien wel de leukste activiteit: bouw een fantasietoren. Eerst gaan de kinderen tekenen. Wat kan je doen met of in deze toren, waar staat hij, van welk materiaal is hij gemaakt? Alles is mogelijk. Bijvoorbeeld een hele hoge toren die tot aan de zon komt en waarin het bovenin heel warm is, een toren van snoep of een sprookjestoren waar op elke verdieping een goedaardig monster woont. Als de tekeningen af zijn, mag elk kind zijn toren gaan bouwen. Zorg voor veel materialen en steek hier en daar een helpende hand toe, maar stuur niet te veel. De toren van snoep kan worden gemaakt van wortels en selderijstengels, de sprookjestoren van verpakkingsmateriaal dat het kind daarna mooi beschildert en beplakt met glitter en sterren en de superhoge toren van bamboestengels.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.