Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Abvakabo: Harmonisatie nadelig voor kwaliteit opvang

De plannen van Minister Asscher voor de harmonisatie hebben nadelige gevolgen voor de kwaliteit én werkgelegenheid in de kinderopvang, aldus Abvakabo FNV. Daarnaast moeten de regels over gekwalificeerde beroepskrachten in de peuterspeelzalen eerder ingaan.
Abvakabo: Harmonisatie nadelig voor kwaliteit opvang
Foto: ANP XTRA

De harmonisatie heeft volgens Abvakabo FNV gevolgen voor kinderdagverblijven met horizontale groepen. Met de harmonisatieplannen van Minister Asscher verandert de beroepskracht-kindratio per 1 januari 2015. ‘Dat betekent dus grotere groepen voor de pedagogisch medewerkers en dat kan een nadelig effect hebben op de kwaliteit én werkgelegenheid.’ aldus Ilse van der Weiden, onderhandelaar Abvakabo FNV.

Bezuinigingen

Met de nieuwe regels mogen er acht kinderen in een groep van 2-jarigen zitten. Nu zijn dat er zes. ‘Wij zijn helemaal niet blij met de harmonisatie onder deze voorwaarden,’ zegt Ilse van der Weiden. ‘In deze zware tijden een verslechtering aanbrengen op de kwaliteit vinden wij op zijn zachtst gezegd geen slimme zet’. Van der Weiden noemt de maatregelen op de website van Abvakabo FNV ‘ordinaire bezuinigingen’.  Volgens Abvakabo FNV staat in de brief van Asscher dat de bezuiniging wordt ingezet voor een andere kwaliteitsverhoging, maar dit wordt volgens de vakbond nergens concreet gemaakt.

De kwaliteitsmaatregelen voor harmonisatie tussen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk worden een jaar vervroegd. Per 1 januari 2015 worden de regels voor beroepskracht-kindratio gelijk gesteld. En per 1 juli volgend jaar wordt het vierogenprincipe ook ingevoerd in de peuterspeelzalen. Dit schrijven minister Asscher en staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer. Lees meer >>

Gekwalificeerde beroepskrachten

In het peuterspeelzaalwerk tellen vrijwilligers ook mee bij de beroepskracht-kindratio. In de kinderopvang zijn dit altijd gekwalificeerde beroepskrachten. Vanaf 2017 moet dit ook het geval zijn in de peuterspeelzalen. Abvakabo FNV vindt dit een goede ontwikkeling, al mag de aanpassing wel wat sneller ingaan. Dit kan echter niet eerder, omdat de wet hiervoor moet worden aangepast.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.