Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

ABVAKABO FNV: ‘Kabinetsplannen slecht’

ABVAKABO FNV: 'Kabinetsplannen slecht'

Vakbond ABVAKABO FNV heeft het regeer- en gedoogakkoord van de nieuwe regering VVD, CDA met gedoogsteun van de PVV onder de loep genomen en komt tot de conclusie dat deze heel slecht zijn voor kinderen én werknemers in de kinderopvang.

Zwalkend overheidsbeleid
De vakbond vindt dat de sector kinderopvang onder grote druk komt te staan vanwege de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Bovendien maakt zij zich zorgen dat alle investeringen van de afgelopen jaren om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren voor niets zijn geweest. Abvakabo FNV-bestuurder Ilse van der Weiden: ‘De vruchten hiervan dreigen door zwalkend overheidsbeleid nu geplet te worden in plaats van geplukt.’

Terug naar de informele opvang
De kabintesplannen voor de kinderopvang liegen er niet om: het maximuurtarief voor de kinderopvang moet worden teruggedrongen, de kinderopvangtoeslag wordt verlaagd en er wordt bezuinigd op vergoeding voor het tweede kind. De ABVAKABO FNV verwacht dat kinderopvang voor sommige ouders zo duur wordt dat ze terugvallen op informele opvang waar helemaal geen kwaliteitscontrole is. Een ander gevolg is dat moeders zullen gaan stoppen met werken. Van der Weiden: ‘Dat betekent een lagere arbeidsparticipatie, terwijl het nieuwe kabinet juist zegt meer mensen aan het werk te willen krijgen.’

Banenverlies in de kinderopvang
Er zijn ook zorgen over de pedagogisch medewerkers, leidinggevenden en andere medewerkers in de sector. Een lagere vraag naar kinderopvang leidt onherroepelijk tot banenverlies. De druk op werknemers neemt dan toe om constant het maximum aantal kinderen op te vangen, waarschuwt de vakbond. ABVAKABO FNV zal het voortouw nemen om met alle betrokkenen om de tafel te gaan om te bespreken wat er voor nodig is om de kwaliteit in de kinderopvang op peil te houden.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.