Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanvulling meldcode kindermishandeling gewenst?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil van professionals die met kinderen werken weten hoe zij denken over de aangekondigde aanpassing van de meldcode kindermishandeling. Deze houdt in dat bij een vermoeden van ernstige mishandeling verplicht contact moet worden gezocht met Veilig Thuis.
1Mening-meldcode-kindermishandeling.jpg
Beroepsgroepen moeten een afwegingskader opstellen zodat ze kunnen inschatten wanneer er sprake is van ernstige kindermishandeling. - Foto: Fotolia

Staatssecretaris Martin van Rijn kondigde deze maatregel aan na advies van Jan-Dirk Spokkereef, deskundige kindermishandeling en huiselijk geweld. Het gebeurt nog wel eens dat betrokken professionals hulp verlenen aan een kind zonder dat ze dat van elkaar weten. Van Rijn vindt dat kinderen dan de kans lopen niet de hulp te krijgen die het beste voor hen is.

Hulpverlening

Spokkereef voerde voor hij dit advies uitbracht uitgebreide gesprekken met verschillende beroepsgroepen. Hij denkt mede daardoor dat Veilig Thuis in gevallen van ernstige mishandeling beter kan nagaan of een kind eerder slachtoffer is geweest van mishandeling, beoordelen of de veiligheid voldoende is gewaarborgd en meedenken over de hulpverlening die nodig is.

Afwegingskader

Dat betekent wel dat beroepsgroepen onder wie pedagogisch medewerkers en gastouders een afwegingskader moeten opstellen waarmee beoordeeld kan worden wanneer er sprake is van (vermoedens van) ernstige kindermishandeling. Als de tekenen in die richting wijzen, moet melding worden gedaan bij Veilig Thuis.

Kinderopvangprofessionals

Voordat dit definitief wordt ingevoerd, wil Van Rijn van professionals in het onderwijs, de gezondheidszorg, de jeugdhulp, kinderopvang, peuterspeelzalen, maatschappelijke ondersteuning, langdurige zorg en justitie weten hoe zij denken over deze aanvulling. Je kunt je mening geven via internetconsultatie. Daarbij kun je kiezen of jouw reactie gepubliceerd wordt of niet. Reageren kan tot 24 november.

Mbo’ers die met kinderen werken moeten meer kennis krijgen over het signaleren van kindermishandeling. Toch zijn veel symposia en congressen gericht op hbo’ers. Het Albeda College en de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben daarom de handen ineen geslagen. Lees wat zij doen voor mbo-studenten

Naar de internetconsultatie >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.