
Staatssecretaris Martin van Rijn kondigde deze maatregel aan na advies van Jan-Dirk Spokkereef, deskundige kindermishandeling en huiselijk geweld. Het gebeurt nog wel eens dat betrokken professionals hulp verlenen aan een kind zonder dat ze dat van elkaar weten. Van Rijn vindt dat kinderen dan de kans lopen niet de hulp te krijgen die het beste voor hen is.
Hulpverlening
Spokkereef voerde voor hij dit advies uitbracht uitgebreide gesprekken met verschillende beroepsgroepen. Hij denkt mede daardoor dat Veilig Thuis in gevallen van ernstige mishandeling beter kan nagaan of een kind eerder slachtoffer is geweest van mishandeling, beoordelen of de veiligheid voldoende is gewaarborgd en meedenken over de hulpverlening die nodig is.
Afwegingskader
Dat betekent wel dat beroepsgroepen onder wie pedagogisch medewerkers en gastouders een afwegingskader moeten opstellen waarmee beoordeeld kan worden wanneer er sprake is van (vermoedens van) ernstige kindermishandeling. Als de tekenen in die richting wijzen, moet melding worden gedaan bij Veilig Thuis.
Kinderopvangprofessionals
Voordat dit definitief wordt ingevoerd, wil Van Rijn van professionals in het onderwijs, de gezondheidszorg, de jeugdhulp, kinderopvang, peuterspeelzalen, maatschappelijke ondersteuning, langdurige zorg en justitie weten hoe zij denken over deze aanvulling. Je kunt je mening geven via internetconsultatie. Daarbij kun je kiezen of jouw reactie gepubliceerd wordt of niet. Reageren kan tot 24 november.
Mbo’ers die met kinderen werken moeten meer kennis krijgen over het signaleren van kindermishandeling. Toch zijn veel symposia en congressen gericht op hbo’ers. Het Albeda College en de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben daarom de handen ineen geslagen. Lees wat zij doen voor mbo-studenten