Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet versterking positie ouders halfjaar uitgesteld

De Wet versterking positie ouders kinderopvang en peuterspeelzalen is uitgesteld van 1 juli 2015 naar 1 januari 2016. Organisaties hebben een halfjaar langer de tijd om zich voor te bereiden op de wetswijziging. Onder de verplichtingen vallen het aansluiten bij de Geschillencommissie Kinderopvang en zorgen dat er een oudercommissie is ingesteld. De Eerste Kamer keurde het wetsvoorstel met de nieuwe ingangsdatum dinsdag goed.
Wet versterking positie ouders halfjaar uitgesteld
Foto: ANP

Met de wetswijziging wil Minister Asscher de positie van ouders versterken. Met de wetswijziging krijgen ouder veel meer te zeggen in de kinderopvang en bij de peuterspeelzalen. Zo is aansluiting bij de Geschillencommissie Kinderopvang en het instellen van een oudercommissie verplicht. Kleinere organisaties, zoals veel peuterspeelzalen, kunnen met een alternatieve ouderraad toe. In de nieuwe wet behouden ouders hun adviesrecht op de kosten, maar nieuw is het  adviesrecht op kwaliteit.

Bekijk hier een overzicht van de wijzigingen Wet versterking positie ouders kinderopvang en peuterspeelzalen. Lees meer>>

Geschillencommissie Kinderopvang

Een van de grote veranderingen is het verplicht aansluiten bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Wanneer een conflict met ouders na het volgen van een interne klachtenprocedure niet is opgelost, kunnen ouders naar de raad stappen. De commissie brengt vervolgens een bindend advies uit.

Met verplichte aansluiting bij de Geschillencommissie wordt het indienen van een klacht uniform en laagdrempeliger. Maar hoe werkt dit orgaan? Hoe werkt het bijvoorbeeld wanneer ouders het niet eens zijn met de hoogte van een factuur? Lees meer>>

Tot 1 januari blijft de huidige wetgeving van kracht. Nu geldt dat alleen voor bepaalde klachten en alleen organisaties die lid zijn van de Brancheorganisatie Kinderopvang moeten zijn aangesloten bij Geschillencommissie Kinderopvang.

Meer weten? Ga naar www.degeschillencommissie.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.