Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpak kabinet mist daadkracht

Wat wil het kabinet met een nieuwe financiering van kinderopvangtoeslag? En wordt er rekening gehouden met de risico's voor ondernemers? Wat wordt er verwacht van Het Nieuwe Toezicht? En wanneer wordt de regeldruk nu eens echt aangepakt? Brancheorganisatie Kinderopvang ziet dat besluitvorming over kinderopvang veelal in een impasse verkeert. Dat is niet zonder risico's nu veel ondernemers zich in een precaire financiële positie begeven.
Aanpak kabinet mist daadkracht
Foto: ANP

Donderdag staat de kinderopvang weer eens op de agenda tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer. Er staan dan veel onderwerpen op de planning over visie, kwaliteit en veiligheid, harmonisatie, toezicht en handhaving, financiering en regeldruk. Voor de Brancheorganisatie reden genoeg om de woordvoerders kinderopvang van de verschillende politieke partijen in een brief aan te geven dat politieke daadkracht erg gewenst is.

Nieuwe financiering

Kinderopvangondernemers hebben vooral zorgen over regeldruk en financiën. ‘Onze oproep aan het kabinet is om de komende tijd ambitieuze stappen te zetten’, aldus de Brancheorganisatie in de brief. Er zijn allereerst veel zorgen over het nieuwe financieringsstelsel dat minister Asscher in het najaar van 2014 aankondigde. Kinderopvangtoeslag zou volgens dit nieuwe systeem niet meer naar de ouders, maar direct naar de kinderopvangorganisatie worden overgemaakt. Vooralsnog is er veel aandacht voor de voordelen voor ouders en de Belastingdienst van dit systeem, maar niet voor de gevolgen voor kinderopvangondernemers. Brancheorganisatie vraagt hiervoor aandacht.

Hoe ver gaat de financiële aansprakelijkheid van ondernemers bijvoorbeeld? En moeten ondernemers straks wel het deel dat boven de maximum uurprijs uitkomt aan ouders in rekening brengen? Deze en veel andere vragen leven er bij ondernemers over de aangekondigde veranderingen van het financieringsstelsel kinderopvang. Lees meer >>

Het Nieuwe Toezicht

Daarnaast staan er grote veranderingen te wachten in het toezicht op de kinderopvang. De Brancheorganisatie steunt de plannen voor Het Nieuwe Toezicht op hoofdlijnen en is blij met de erkenning voor de inzet op permanente educatie. Tegelijkertijd vindt ze de invulling van de plannen te globaal en lijken de plannen erg ambitieus. Concrete verbeterpunten voor de kinderopvangbranche worden weliswaar door minister Asscher van Sociale Zaken gesteund, maar komen niet van de grond. Een voorbeeld hiervan is de beroepskracht-kindratio op locatieniveau. De minister vindt dit een goed idee, maar de Brancheorganisatie ziet dit graag sneller geregeld.

Peuterplannen

Ondertussen komen gemeenten en het kabinet geen stap nader tot elkaar in hun peuterplannen. Het kabinet geeft aan dat de plannen van de VNG om kinderopvang voor alle peuters te realiseren onbetaalbaar zijn. Maar een eigen concrete invulling komt er niet. De Brancheorganisatie pleit opnieuw voor één samenhangend stelsel van voorzieningen voor kinderen van 0 tot 12 jaar. In sommige gemeenten nemen kinderopvangorganisaties zelf het initiatief om opvang te realiseren voor kinderen die buiten de boot vallen omdat het peuterspeelzaalwerk verdwijnt. De Brancheorganisatie zou graag zien dat het kabinet ‘krachtige stappen zet om deze ontwikkelingen in de maatschappij te steunen’.

Hoge leges en regeldruk

Dat er amper verbeteringen zijn opgetreden in de grote regeldruk die kinderopvangondernemers ervaren, is een teleurstelling, aldus de brief. Uit een onderzoek van Panteia bleken de kosten voor de wet- en regelgeving in de kinderopvang in 2014 tot zo’n 260 miljoen euro op te lopen. Dit leidt daarnaast tot ergernis bij ondernemers. ‘Het knelt des te meer in een periode van krimp, reorganisaties, fusies en faillissementen’, schrijft de Brancheorganisatie. Dat het aantal leges en de hoogte ervan het afgelopen jaar alleen maar zijn toegenomen in plaats van afgenomen, brengt kinderopvangondernemers nog meer in de knel.

Continue screening

Aan de ene kant lijken de plannen voor de kinderopvang de branche vooruit te helpen, zoals ook het systeem voor continue screening en de plannen voor een personenregister voor de kinderopvang. Aan de andere kant gaat een concrete invulling van veel van die plannen niet snel genoeg, vindt de Brancheorganisatie. Zeker in een tijd waarin veel kinderopvangeigenaren verlies draaien.

Lees de brief van de Brancheorganisatie hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.