Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Steeds positiever beeld kinderopvang

Steeds positiever beeld kinderopvang

Een ruime meerderheid van de bevolking vindt dat een moeder die buitenshuis werkt een even hechte relatie met haar kinderen kan hebben als een niet-buitenshuis werkende moeder. Ook nemen de negatieve reacties over kinderopvang in de maatschappij af. Dit blijkt uit de emancipatiemonitor 2010 van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Plan Bureau.

Nederland meest geëmancipeerde land
Deze uitkomsten hangen nauw samen met de ontwikkeling dat het aantal financieel zelfstandige vrouwen tussen 2005 en 2009 is toegenomen van 42 naar 48 procent. Meer moeders werken, ook nadat hun kinderen zijn geboren. Nederland blijkt bovenaan te staan in de lijst van gender-gelijkheid van de Human Development Index van de Verenigde Naties. Volgens deze Index zijn de verschillen tussen man en vrouw in ons land het kleinst ter wereld, gemeten naar onderwijs, deelname in de politiek en vrouwelijke gezondheid, zegt Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) in een reactie op het rapport.

Meisjes en techniek
Een aandachtspunt blijft dat het aantal meisjes in technische studies laag is. Zij kiezen het vaakst voor een studie richting zorg en welzijn. Jongens kiezen juist vaak voor techniek. Minister Van Bijsterveldt belooft te blijven letten op meisjes en techniek. Zo gaat ze op school de loopbaan- en beroepenoriëntatie aanmoedigen zodat meisjes verder kijken dan de bekende of ‘gewenste' beroepen. Ook ouders spelen hierin een belangrijke rol, benadrukt Van Bijsterveldt.

Marianne Velsink

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.