Nooit van gehoord. Dat was de eerste gedachte toen ik op onze redactieplanning de term ‘PANS/PANDAS' zag staan. Iedere vrijdagochtend komt de redactie van KinderopvangTotaal bij elkaar voor een redactievergadering. We bespreken dan hoe het ervoor staat met nog te publiceren artikelen, interviewverzoeken, onze eigen vakantieplanningen en ga zo maar door.

Ook nemen we een lijst door met nieuwe ideeën voor artikelen. Die ideeën komen vaak van het team zelf, maar ook regelmatig via jullie (heb je een leuk idee voor een artikel of wil je bijvoorbeeld een goed voorbeeld delen van jullie organisatie? Mail dat dan vooral naar kinderopvangtotaal@bsl.nl).
Onlangs stond op de lijst met ideeën PANS/PANDAS. Waar ik dus nog nooit van gehoord had. Collega Sophie van Asperen had het erop gezet en stond erop dat we hier een artikel over maakten voor onze website. We besloten dat ze hiermee aan de slag kon gaan. En ik ben blij dat ze dat gedaan heeft. Want ik vind het, nu ik weet wat het is, een onderwerp waar veel meer aandacht voor zou moeten zijn.
Wat het dan is? PANS en PANDAS zijn aandoeningen waarbij het immuunsysteem het eigen brein aanvalt na een infectie, zoals keelontsteking, griep of longontsteking. De aanvallen veroorzaken ontstekingen in de hersenen en die kunnen leiden tot ingrijpende veranderingen in het gedrag, de stemming en het leervermogen van kinderen. Volgens internationale schattingen treft PANS/PANDAS zo’n 1 op de 200 kinderen.
Ik heb even de meest recente cijfers van het CBS erbij gepakt. Op dit moment wonen er in Nederland bijna 3,3 miljoen kinderen van 0 tot 18 jaar. Als 1 op de 200 kinderen getroffen wordt door PANS/PANDAS, zijn dat in Nederland dus 16.500 kinderen.
Wat ik opmerkelijk vind, is dat we steeds vaker spreken over kinderen met opvallend gedrag. Al vaker vroeg ik me al af of er nu echt meer kinderen met opvallend gedrag zijn dan zeg tien jaar geleden of dat we gedrag tegenwoordig misschien gewoon sneller opvallend (of lastig) vinden. Maar mocht het echt zo zijn dat er steeds meer kinderen zijn met opvallend gedrag, denk ik dat het heel goed is als er meer aandacht komt voor PANS/PANDAS. Want dat kan dus óók een oorzaak zijn van zulk gedrag.
Wil jij meer weten over PANS/PANDAS? Dan raad ik je zeker aan het artikel erover te lezen op pagina 20 van dit magazine.
Sophie van Hogendorp
hoofdredacteur
KinderopvangTotaal sophie.vanhogendorp@bsl.nl