Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

70 procent ouders stimuleert buitenspelen

Bijna 70 procent van de Nederlandse ouders stimuleert hun kinderen om buiten te gaan spelen. Om dat te bevorderen, leggen ze steeds vaker een limiet op het gebruik van schermen zoals tv en tablet. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Jantje Beton.
Foto: AdobeStock

Dat kinderen gek zijn op (beeld)schermen en het belang van buitenspelen steeds vaker benadrukt wordt, weten we. Maar wat vinden ouders belangrijk als het om buitenspelen gaat? En spelen zij ook samen met hun kinderen buiten? Jantje Beton liet onderzoek uitvoeren onder ruim duizend ouders.

Schermtijd

Zo stimuleert bijna 70 procent van de ouders hun kinderen om buiten te spelen. Dat doen ze door de schermtijd te beperken, samen buiten te gaan spelen of hun kinderen letterlijk de deur uit te sturen. Zo’n 30 procent van de kinderen gaat uit zichzelf voldoende naar buiten.

Belang

‘Naar het belang van buitenspelen is internationaal onderzoek gedaan’, vertelt Peter Nikken, Lector Jeugd en Media aan de hogeschool Windesheim. ‘Het staat vast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zelf contacten leggen, op je beurt wachten, problemen oplossen, spelen volgens bepaalde regels en omgaan met verlies. Dat zijn allemaal basisvaardigheden die kinderen vooral leren door buiten te spelen. Grapjes gaan begrijpen lukt niet met enkel emoji’s op het scherm, daar heb je echt contact voor nodig.’

Bekijk hier de infographic naar aanleiding van het onderzoek >>

Samen spelen

Ruim de helft van de ondervraagde ouders gaat in de zomer regelmatig tot bijna dagelijks mee met de kinderen naar buiten. Een kwart van de ouders geeft de voorkeur aan de achtertuin om samen buiten te spelen, 16 procent verkiest de speeltuin. Je krijgt er veel voor terug, zeggen de ouders. Van een grote glimlach (61 procent) tot een stuk positiviteit (55 procent). Maar ook een fijne sfeer (54 procent) en veel energie (45 procent). 55 procent van de ouders ervaart een ontspannen gevoel tijdens het buitenspelen.

Afleiding

Maar ook ouders ervaren afleiding door “schermen’’ tijdens het buiten zijn. 34 procent pakt geregeld zijn/haar telefoon erbij als ze met hun kroost zijn. Vaders zijn sneller geneigd op hun telefoon te kijken dan moeders (39 procent vs. 28 procent). Moeders zijn daarentegen vaker afgeleid doordat ze foto’s aan het maken zijn van hun kind(eren).

De ouders geven een top 8 van meest gespeelde spellen van vroeger:

  1. Verstoppertje (72%)
  2. Tikkertje (61%)
  3. Touwtjespringen (32%)
  4. Flessenvoetbal (29%)
  5. Knikkeren (25%)
  6. Hinkelen (24%)
  7. Stoepranden (21%)
  8. Handje-klap (13%)

De Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving pleiten ervoor om kinderen minimaal twee keer per dag een half uur te laten bewegen. Gezamenlijk overhandigden zij het advies Plezier in bewegen aan minister-president Mark Rutte. Lees meer


 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.