Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

6 tips voor mediagebruik in de bso

Bso’s kunnen bijna niet om het gebruik van media heen. Kinderen hebben op die leeftijd vaak al mobiele telefoons of nemen zelf andere digitale media mee. Maar dat maakt het gebruik van media op de bso niet meteen vanzelfsprekend. In een factsheet van BOinK staan aandachtspunten voor mediagebruik op de bso.
Gezonde-kinderopvang-media.jpg
Ook al ligt jouw interesse misschien niet bij digitale ontwikkeling

1.      Blijf op de hoogte van online interesses van kinderen

Met andere woorden: praat met kinderen over hun online gedrag. Op Mijnkindonline.nl staan 25 voorbeelden van vragen die je kinderen hierover kunt stellen, zoals ‘Had iemand nog iets leuks te vertellen op Snapchat vandaag?’ of ‘Wat is het gekste woord dat je vandaag op internet bent tegengekomen?’.

2.      Blijf op de hoogte van trends en nieuwe mediaproducties

Ook al ligt jouw interesse misschien niet bij digitale ontwikkeling, de interesse van de groep kinderen met wie je werkt ligt daar wel. Om enigszins grip te houden op de wereld waarin zij zich een (groot) deel van de dag begeven, is het goed dat je weet wat het verschil is tussen Instagram en Snapchat, of Twitter populair is bij jouw kinderen en of bepaalde YouTube-sterren populair zijn bij jouw leeftijdscategorie.

3.      Probeer zelf games en social media uit

Weet waar je over praat als je kinderen verbiedt om een bepaald spel te spelen. Op het nieuwe platform www.kindmedia.nl staan tips voor dagopvang en bso over hoe ze media bewust kunnen inzetten op de groep. Lees je in!

4.      Gebruik eventueel een internetfilter

Laat je gebruik van (eigen) digitale media toe op de bso, maar wil je wel grip houden op wat kinderen zien, kies er dan voor om een internetfilter in te stellen. Zo’n filter kan bijvoorbeeld 18-plus-websites uitschakelen of een tijdslimiet op de computer instellen. Meer hierover kunt je o.a. lezen op www.webwijzer.nl.

5.      Laat je adviseren door experts

Volg een workshop over mediaopvoeding. Dat kan bijvoorbeeld bij Digidreumes,  eventueel met ouders erbij. Je kunt zoiets ook organiseren tijdens een ouderavond. Zo zet je het onderwerp op de agenda en kun je uitleggen wat jullie visie op mediagebruik op de groep is.

6.      Neem je visie op in het pedagogisch plan

In deze tijd hoor je als bso een visie te hebben op mediagebruik in de kinderopvang. Wanneer zet je media in en waarom? Wat laat je wel toe en wat niet en waarom? Is mediagebruik helemaal verboden op jouw bso? Dat kan, maar leg dan wel uit in je pedagogisch beleidsplan waarom, zodat ouders en kinderen dit kunnen inzien. Neem daarin ook op hoe je als pedagogisch medewerkers toezicht houdt op het gebruik van media in de kinderopvang.

Teveel gebruik van media op jonge leeftijd kan de breinontwikkeling schaden. Om jonge kinderen hiertegen te beschermen, moeten kinderdagverblijven compleet mediavrij worden gemaakt. Hiervoor pleiten wetenschappers van de internationale samenwerkingsorganisatie ELIANT. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.