Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 tips voor een goede overdracht naar school

Marianne Velsink
De overgang van kinderopvang, peuterspeelzaal of gastouder naar de basisschool is voor kind, ouders en professionals altijd spannend. Hoe geef je kinderen de perfecte start? Onderzoekers van het Noorse Kenniscentrum voor Educatie zetten een paar tips op een rij.
kid-playing-1556609-639x327.jpg

De onderzoekers haalden hun informatie uit 42 recente onderzoeken (2010-2015)naar de overstap van voorschoolse  voorzieningen naar basisonderwijs. Deze onderzoeken zijn in dertien landen uitgevoerd.

1. Besteed aandacht aan zelfredzaamheid en zelfregulatie
De overgang naar het basisonderwijs is voor kinderen makkelijker als hen geleerd is hoe zij zichzelf moeten redden. Wat ook helpt is dat een kind leert zichzelf te reguleren, dus aan te passen naar de omgeving . Een kind dat leert geduld te hebben of zichzelf te corrigeren, kan zich gemakkelijker redden in het onderwijssysteem.

2. Nodig leerlingen van de school uit op de groep
Speciale overdrachtsactiviteiten helpen kinderen om een beeld te krijgen van wat hen te wachten staat. Toekomstige schoolgenoten kunnen aan 3+’ers vertellen wat er allemaal op school te doen is.

3. Richt een themahoek in rond ‘naar school’
Zet tafeltjes met stoeltjes neer, een schoolbord met krijt, hang een kaart op met letters en een plank vol met moeilijke boeken. In deze hoek kunnen peuters met rolspellen en fantasiespel “schooltje spelen” en zich zo spelenderwijs voorbereiden op hun toekomstige omgeving.

4. Organiseer samen met de school een maatjesproject
Nodig je schoolleerlingen op de groep uit? Misschien kun je dan in samenwerking met de leerkracht van de school koppeltjes maken voor als  kleuters op school gaan beginnen. Ieder kind krijgt een ‘maatje’ op school die hem/haar wegwijs maakt in het dagritme en de regels die gelden op school.

5. Bereid ook ouders voor op de school
Niet alleen kinderen, ook ouders moeten wennen aan een nieuwe omgeving voor hun kind. Wees daarom, om te beginnen, transparant naar ouders welke informatie je over hun kind deelt met de leerkracht van de school. Verder zal de school moeten investeren in een goede relatie met de ouders. Daar kun je als kinderopvang/peuterspeelzaal misschien niet zoveel aan doen, maar als je merkt dat ouders de overgang naar de school spannend vinden of behoefte hebben aan meer informatie, dan kun je je collega’s hier natuurlijk op attenderen.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door vijf Noorse onderzoekers. De titel van het onderzoek is Measures with positive impact in transition from kindergarten to school: A systematic review. Lees er hier meer over >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.