Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Veertig procent ouders zou kindcentrum kiezen

40% van de ouders met een kind op een reguliere basisschool of kinderdagverblijf, zou hun kind naar een kindcentrum laten gaan als er één in de buurt zou zijn. Dat blijkt uit het onderzoek Ouders over kindcentra, in opdracht van Kindcentra 2020.
1ouders-kiezen-kindcentra-Fotolia.jpg
Zij willen dat hun kind meer wordt uitgedaagd om talenten en interesses te ontwikkelen. - Foto: Fotolia

De gezamenlijke aanpak spreekt ouders aan, en daarmee de aandacht voor de brede ontwikkeling van hun kind, en omdat er professionals met verschillende deskundigheden samenwerken. De belangrijkste motieven voor ouders om hun kind naar een kindcentrum te brengen zijn: ‘Halen en brengen wordt eenvoudiger met alles op een plek’ en ‘Een goede band met professionals’. Ook hechten ouders veel belang aan een veilige en vertrouwde omgeving.

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door Oberon onder 999 ouders, met behulp van diepte-interviews met ouders die ruime ervaring hebben met kindcentra, een landelijke enquête onder ouders die (willen) kiezen voor een kindcentrum en filmpjes en vragen aan ouders die voor het eerst kennismaken met kindcentra.

Breder aanbod

De ouders die voor het eerst kennismaken met een kindcentrum vinden het belangrijk dat een kindcentrum een breder aanbod van educatieve, sportieve, culturele en creatieve activiteiten verzorgt. Zij willen dat hun kind meer wordt uitgedaagd om talenten en interesses te ontwikkelen. 40 procent van hen zou overstappen naar een kindcentrum als dit in de buurt is, 45 procent weer het (nog) niet.

Kiezen voor kindcentrum

Gijs van Rozendaal, voorzitter Kindcentra 2020, vindt dat de wijze waarop Nederland onderwijs en kinderopvang heeft ingericht anders moet: ‘Ouders willen in toenemende mate de mogelijkheid hebben om te kiezen voor een kindcentrum. Kinderen hebben recht op een optimale ontwikkeling. Daarom willen we dat integrale voorzieningen voor alle kinderen van nul tot en met twaalf jaar mogelijk worden.’

Aanbieden petitie

Kindcentra 2020, een initiatief van wethouders en bestuurders uit kinderopvang, primair onderwijs en jeugdhulp, roept in een brede coalitie van werknemersorganisaties, ouderorganisaties, werkgeverorganisaties en andere partijen die belang hechten aan kindcentra, de politiek op om op zo’n kort mogelijke termijn het recht op toegang tot kinderopvang voor kinderen van 2 tot 12-jarigen te realiseren én het mogelijk te maken kindcentra te vormen waar één organisatie kinderopvang en primair onderwijs kan aanbieden.  

Op dinsdag 20 juni om 13.30 uur bieden de gezamenlijke partijen hiertoe een petitie aan de Tweede Kamercommissies van Onderwijs (OCW) en Sociale Zaken (SZW) aan.   

De oprichting van IKC’s gaat trager dan scholen en kinderopvangorganisaties zouden willen. Wet- en regelgeving staan in de weg, blijkt uit een peiling van de PO-Raad onder 263 schoolbesturen. Lees meer

2 REACTIES

  1. Inderdaad waar halen ze de info vandaan ?? Grote steden ?? Kleine steden ?? Enquete hier op de peuterspeelzaal gehouden en de ouders zitten er zeker niet op te wachten ! Waar blijft de vrije keuze ?? De peuterspeelzalen verdwijnen op deze manier 🙁 kindcentra ? Misschien wat bredere enquete houden .

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.