Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 fabels en feiten over poep

Vakblad Kinderopvang staat deze maand in het teken van 'poep en pies' in de kinderopvang.
Fotolia_toilet.jpg
Foto: Fotolia
  1. Een banaan werkt stoppend – Fabel. Alles wat je eet, is laxerend. Simpelweg omdat elk voedingsmiddel de darmen vult en aan het werk zet. Een banaan werkt zeker niet stoppend. Wel kan een onrijpe banaan klachten geven omdat het ‘niet-verteerbaar-zetmeel’ bevat. Rijpe bananen bevatten daarentegen juist veel vezels, en stimuleren de stoelgang.
  2. Een diarreeremmer is een goede keus bij diarree – Fabel. Bij plotselinge diarree is het beter om kinderen geen medicijnen te geven die stoppend werken. Deze medicijnen nemen de oorzaak van de diarree namelijk niet weg. De diarree wordt mogelijk veroorzaakt door een bacterie of parasiet, en die ziekteverwekkers moeten het lichaam verlaten via de ontlasting. Als je de diarree remt, blijven de ziekteverwekkers in het lichaam aanwezig.
  3. Vezels zijn goed bij diarree én obstipatie – Feit. Fruit, groente, granen, peulvruchten: deze plantaardige producten zitten vol vezels. Sommige soorten vezels worden in de dikke darm door bacteriën afgebroken. De stoffen die hierbij vrijkomen, bevorderen de stoelgang en houden de ontlasting soepel. Andere vezels worden niet afgebroken en vormen voor een groot deelde ontlasting. In de darmen zuigen ze vocht op, waardoor de ontlasting soepeler wordt en het volume van de ontlasting toeneemt. Bij diarree nemen de vezels het vocht uit de darmen op en geven zo de ontlasting weer wat vorm. Bij obstipatie zorgen vezels dat de ontlasting soepel kan verlopen. Daarvoor is wel nodig dat de voeding ook voldoende vocht bevat. 

Klik hier voor een abonnement op Kinderopvang, hét vakblad voor pm’ers en gastouders. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.