Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

100 procent veilige kinderopvang bestaat niet

Vierogenprincipe, continue screening, Verklaring Omtrent Gedrag en een open aanspreekcultuur in het team; al deze maatregelen konden niet voorkomen dat de kinderopvang weer het toneel was van een misbruikzaak. Wat kan de kinderopvang nog meer doen om een veilige omgeving voor kinderen te garanderen? Of moeten we erkennen dat misbruik op de groep nooit helemaal te voorkomen is?
Veilige-kinderopvang-ANP.jpg
De bso in De Bilt waar het misbruik heeft plaatsgevonden. - Foto: ANP Photo

De

Registreren

3 REACTIES

  1. Traditioneel cameratoezicht met normale camera's geven een schijnveiligheid: er wordt nauwelijks naar gekeken, en het toezicht is uitermate eenvoudig te omzeilen. Beter is een slimme camera-oplossing, waarbij computers als eerste de beelden interpreteren, en pas mensen er bij halen als er afwijkend gedrag wordt gesignaleerd. Een dergelijke oplossing bestaat al ruim twee jaar voor de kinderopvang.

  2. Lees alle reacties
  3. Hele nare zaak dit, zeker nu meer ouders aangifte hebben gedaan. Jellesma kan wel roepen dat kinderen in privesituaties meer risico op misbruik lopen (al moet je dat niet tegen de nu betrokken ouders zeggen) en dat we moeilijk 'het hele land' vol camera's kunnen gaan hangen – maar na een volgend incident zal cameratoezicht mogelijk wel degelijk als preventief middel worden ingezet/verplicht. Voor de ondernemer is dit iig een stuk goedkoper dan vierogenprincipe op bso in moeten voeren.

  4. Verschrikkelijk wat er gebeurt is voor de twee meisjes. Ik hoop dat zij optimale hulp krijgen.
    Voor de kinderopvang is dit weer een nare situatie. Door de "verdachte" man komt de hele kinderopvangorganisatie in een kwaad daglicht te staan. Met name mannelijke PM ers krijgen het weer te verduren. In de Bso is het onmogelijk om alles te beveiligen, dit zou volgens mij ook geen optimale pedagogische situatie meer zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.