Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1 juni: IKC-dag op locatie

Op 1 juni is er weer een IKC-dag op locatie, deze keer bij IKC het Stroomdal in Kampen. Deze dag wordt georganiseerd door de PO-Raad in samenwerking met de BMK en Etuconsult.

In deze nieuwe serie van inspirerende en informatieve bijeenkomsten krijgen schoolbestuurders, beleidsmakers en andere geïnteresseerden uit het onderwijs, de kinderopvang, zorg en/of gemeente de kans om te leren van de praktijk. Tijdens deze editie opent IKC het Stroomdal te Kampen haar deuren. Het thema van deze IKC-dag op locatie is het All-in-one-model waarbij onderwijs en kinderopvang als één organisatie samenwerken.

Het Stroomdal is een IKC waarin wordt toegewerkt naar het in de praktijk brengen van dit model. IKC het Stroomdal wordt bezocht door zo’n 530 kinderen. Alle ingrediënten voor vergaande samenwerking en een doorgaande ontwikkellijn van 0 tot 13 jaar zijn in het gebouw aanwezig: kinderdagopvang, primair onderwijs, bso en enkele externe partners. Opvang en onderwijs werken nauw samen als het gaat om warme overdracht, afstemming thema’s, combinatiebanen onder het personeel en nauw contact tussen clustermanager IRIS Opvang en schoolleider.

Innovatiecluster

Daarnaast werkt IKC het Stroomdal samen met het Innovatiecluster Kind & Educatie uit Zwolle aan interprofessioneel samenwerken. Het Innovatiecluster Kind & Educatie is een samenwerkingsverband tussen werkgevers en onderwijs van primair tot hbo in de regio Zwolle. De partners willen door interprofessionele samenwerking beter inspelen op de behoeften van kinderen en hun ouders. IRIS Onderwijs & Opvang is de werkveldpartner. Binnen IKC het Stroomdal begeleidt Ineke Verhoef (clustermanager IRIS Opvang) in dat kader een multidisciplinair leerteam van mbo- en hbo-studenten.

Tijdens de IKC-dag is één van de opleiders uit het innovatiecluster aanwezig om iets te vertellen over dit project, en de gehoopte effecten van dit project op de praktijk. Het leerteam houdt zich bezig met de relatie tussen de vijf Daltonwaarden (zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, samenwerking, reflectie en effectiviteit) en de pedagogische visie van de kinderopvang (met name Emmi Pikler).

Over de IKC-dagen op locatie

De IKC-dagen zijn voor bestuurders, beleidsmakers en andere geïnteresseerden die meer willen weten over thema’s zoals de organisatie van het IKC, doorgaande leerlijn, bestuurlijke modellen voor IKC’s, passend onderwijs en samenwerking met jeugdhulp. Deelnemers gaan met IKC-bestuurders en andere ervaringsdeskundigen in gesprek over visievorming, de beste strategie en (be)sturing voor ‘hun’ IKC en over noodzakelijke processtappen tijdens het transformatieproces van school en kinderopvang naar integraal kindcentrum.

Vragen stellen

Daarnaast is er voldoende ruimte om vragen te stellen over het voorkomen van valkuilen op de werkvloer, het aanjagen van successen en om ervaringen uit te wisselen met locatiemanagers. De bijeenkomsten zijn praktisch, thematisch opgezet met relevante IKC-thema’s en worden gehouden op wisselende IKC-locaties. De bijeenkomst wordt met een informele borrel afgesloten en op elke locatie is een rondleiding onderdeel van het programma.

IKC het Stroomdal

Een aantal kernmerken van IKC het Stroomdal:

  • Primair onderwijs, KDV en BSO onder één dak
  • IKC met Dalton-kenmerken
  • Gesitueerd in een nieuwbouwwijk met een hoofd- en dislocatie
  • Samenwerking onderbouwcoördinator en kinderopvang op overdracht, thema’s, activiteiten
  • Interprofessioneel leerteam van stagiaires/studenten

IRIS Onderwijs & Opvang

IRIS Onderwijs & Opvang bestaat uit twee stichtingen die samen onderwijs en opvang verzorgen op 14 scholen/kindcentra in Kampen, Kampereiland, Kamperveen, ’s Heerenbroek, IJsselmuiden, Wilsum en Zalk. De organisatie wordt aangestuurd door één College van Bestuur. De stichting voor opvang werd in 2011 opgericht, omdat duidelijk werd dat de schoolkeuze door ouders steeds meer beïnvloed werd door de aanwezigheid van buitenschoolse opvang in de school.

Vandaag de dag wordt op 9 van de 14 IRIS-scholen opvang aangeboden door IRIS Opvang. IRIS Onderwijs & Opvang is volop bezig met IKC-ontwikkeling, met inachtneming van verschillen én overeenkomsten tussen beide sectoren. Hun missie is om vanuit een christelijke identiteit kinderen steeds wijzere wereldburgers te laten worden.

Praktische informatie en aanmelden

Je kunt je hier aanmelden >>

Je ontvangt een bevestiging van de inschrijving. Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Neem gerust een partner uit de gemeente, de jeugdzorg, de kinderopvang of peuterspeelzaal mee, maar vermeld dit s.v.p. wel bij de aanmelding. Een week voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je het definitieve programma.

IKC-dag op locatie: IKC het Stroomdal, Iris Onderwijs en Opvang te Kampen

Datum: 1 juni 2022
Tijd: Van 13.30-16.30 uur
Locatie: IKC het Stroomdal, Bouwkamp 2, 8266 KL Kampen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.