Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg over toegankelijkheid gastouderopvang

VGOB, Brancheorganisatie Kinderopvang en Platform Gastouderopvang maken zich ernstig zorgen over de toegankelijkheid van gastouderopvang, nu minister Asscher voornemens is de gastouderopvang te herijken. Dit laat Sebastiaan Dekkers van Platform Gastouderopvang weten in een gezamenlijk reactie op de aangekondigde plannen.
1-toegankelijkheid-gastouderopvang.jpg
'Voordat we over nieuwe kwaliteitseisen praten

De drie organisaties zijn juist vóór toegankelijke gastouderopvang van hoge kwaliteit. Om dit te bereiken hebben VGOB en de Brancheorganisatie Kinderopvang afgelopen jaar een Visiedocument Kwaliteit Gastouderopvang opgesteld en het Platform Gastouderopvang een tienpuntenplan. ‘Om definitief richting te bepalen is het van groot belang om te weten waar de sector gastouderopvang op dit moment staat’, meent Dekkers.

Daling aantal gastouders

Volgens hem neemt het aantal gastouders steeds verder af, met name het aantal gastouders die zelf kinderen tussen 0 en 12 jaar heeft. Vraagouders hebben hierdoor steeds minder keus. ‘Als mogelijke oorzaken zien wij de hoge kosten en administratieve lasten die een aspirant-gastouder moet maken’, licht Dekkers toe. ‘Steeds meer gemeenten brengen voor de registratie van een gastouder in het LRKP – soms hoge – leges in rekening. Daarnaast is het voor gastouders onmogelijk om op een betaalbare wijze het vereiste startdiploma Helpende Zorg en Welzijn (HZW) kwalificatie Gastouder te behalen. Er is op dit moment maar één aanbieder en de kosten bedragen bijna 1.000 euro.’

Gastouder-kindratio

Ook het feit dat sinds 2010 gastouders geen kinderopvangtoeslag meer krijgen voor de opvang van hun eigen kind(eren) heeft waarschijnlijk invloed op het dalende aantal gastouders, meent Dekkers. ‘Voor deze gastouders is het lastig om nog voldoende inkomen te realiseren, omdat hun eigen kinderen wel meetellen in de gastouder-kindratio.’

Ontwikkeling sector

‘Voordat we over nieuwe kwaliteitseisen gaan praten en het afschaffen van toeslag voor nog meer ouders en gastouders, is het van belang dat we precies weten hoe de sector zich de laatste jaren heeft ontwikkeld en welke maatregelen genomen moeten worden om de gastouderopvang te laten verworden tot een sector van nog hogere kwaliteit en dito toegankelijkheid’, benadrukt Dekkers.

Kwaliteitsmeting

Daarom hebben de drie gezamenlijke partijen gepleit voor een grootschalig solide kwaliteitsmeting onder ouders wordt gehouden over hun overwegingen voor gastouderopvang te kiezen en hun wensen voor de toekomst ten aanzien van gastouders en de rol van gastouderbureaus. Ook wensten zij een grootschalig onderzoek onder gastouders en oud-gastouders om te achterhalen waarom zij voor het beroep kozen, wat hun aanbevelingen zijn en waarom zij mogelijk weer zijn gestopt.

‘Van het ministerie hebben wij inmiddels de bevestiging gekregen dat de NCKO-meting in 2017 gaat plaatsvinden’, bevestigt Dekkers.

Naar aanleiding van het rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC) dat begin deze maand verscheen, heeft Asscher direct maatregelen getroffen om de kwaliteit van gastouderopvang te verbeteren. Zo is hij voornemens de kwaliteitsverschillen tussen reguliere kinderopvang en gastouderopvang weg te nemen en het toezicht op gastouderopvang effectiever en efficiënter te maken. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.