Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo maak je tandenpoetsen in de kinderopvang leuk

Kinderen moeten vanaf dat zij twee jaar oud zijn twee keer per dag hun tandenpoetsen. Thuis komt dat er niet altijd van. Hoe kun je in de kinderopvang tandenpoetsen tot een feestje maken? En wat kun je nog meer doen met het thema?
Veel kinderdagverblijven hebben tandenpoetsen op het programma staan. Wat kun je doen om het nog leuker te maken?
Veel kinderdagverblijven hebben tandenpoetsen op het programma staan. Wat kun je doen om het nog leuker te maken? - Foto: ANP
  • Speel tandartsje met de kinderen. Zet een tuinstoel neer en klap die naar achteren als tandartsstoel. Zorg voor een witte jas, een mondspiegeltje, een mondlapje en andere instrumenten. Voor de assistent moet er een telefoon komen en een agenda om afspraken in op te schrijven. In de wachtkamer liggen natuurlijk tijdschriften.
  • Bezoek met de kinderen een tandarts in de buurt. Wat doet de tandarts eigenlijk? Hoe ligt de stoel? Hoe ruikt fluoride? De tandarts kan meteen aan de kinderen uitleggen waarom goed poetsen belangrijk is.
  • Knutselen: maak met elkaar een prachtige tandenfee. Hoe ziet zo’n fee eruit? Laat de fantasie lekker de vrije loop gaan! Of maak van een dubbelgevouwen doos een grote open mond met tanden die je open en dicht kunt klappen. Een ander ideeL teken op een groen en een rood blad een grote kies. Knip uit de Allerhande plaatjes van voedingsmiddelen en bepaal met elkaar of ze goed zijn voor je tanden. De goede voedingsmiddelen plakken de kinderen in de kies op het groene blad en de slechte op het rode blad.
  • Zing liedjes tijdens het tandenpoetsen: Op de toon van Vader Jacob: ‘Tanden poetsen, tanden poetsen op en neer, op en neer. Onder en boven, onder en boven, nog een keer, nog een keer. En dat herhalen tot je op het einde zingt; Laatste keer, laatste keer.’
  • Laat de kinderen tijdens het poetsen brullen als een leeuw om de leeuwentanden eens goed te kunnen bekijken. Zo kun je goed bij de kiesjes achterin.
  • Vertel een lekker vies verhaal: “Als je geen tanden poetst, eten bacteriën de restjes eten op. En die poepen en piesen daarna op je tanden. Dat werkt natuurlijk pas als ze poep en pies vies vinden.”
  • Poets met de kinderen mee. Goed voorbeeld doet volgen. Ook leuk: jij poetst de tanden van kinderen, dan mogen kinderen ook even jouw tanden poetsen.
  • Tandenpoetsen!’ van Helga Warmels is een prentenboek voor poetsweigerende peuters (€ 9,95). Een goed middel om het onderwerp tandenpoetsen bespreekbaar te maken.

Bronnen: Jufjanneke.nl / kiiind.nl / Oeiikgroei.nl

Ouders nemen het niet altijd zo nauw met de gebitsverzorging van hun kinderen. Naar schatting 40.000 jonge kinderen (2-7 jaar) hebben een ernstig verwaarloosd melkgebit. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.