Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips om veilig te stoeien

Als je denkt aan een activiteit op de groep, denk je misschien niet meteen aan stoeien. Toch hebben kinderen (vaak jongens) wel de behoefte. Mariska Beenhakker, specialist bewegingsonderwijs met kleuters, geeft tips hoe je veilig en toch ruig kunt stoeien.
iStock

‘Stoeien maakt kinderen bewust van hun lichaam, de mogelijkheden ervan en het leren luisteren ernaar’, legt Beenhakker uit. Zij werkte mee aan een artikel over stoeien in het onlangs verschenen juninummer van tijdschrift Kinderopvang.

Vechten of stoeien?

Zij weet dat de grens tussen stoeien en vechten soms dun is. Daarom legt zij uit wat stoeien dan precies wel is en wat juist niet. ‘Bij stoeien is het de bedoeling om je krachten te meten en niet om de ander expres pijn te doen. vechten doe je vanuit en conflict en is gebaseerd op agressie.’ Als volwassenen hebben we soms de neiging om uit voorzorg stoeien de kop in te drukken. ‘Volwassenen, zeker vrouwen, denken vaak dat er gedoe van stoeien komt. Ze vinden het lastig, te onrustig.

Spelregels

Beenhakker pleit ervoor om kleuters juist te leren stoeien. ‘Begin met het aanleren van spelregels. Bijvoorbeeld: stoeien doen we op een vaste plek, bijvoorbeeld op een matje, met onze schoenen uit, we zitten op onze billen of knieën en stop=stop.’ Bij Kinderopvang De Eerste Stap in Wijchen hebben ze zelfs een speciale stoeihoek gecreëerd met gymmatten en een boksbal. ‘Want stoom afblazen, dat hebben kinderen af en toe gewoon nodig’, zegt Femke van Kolck, vestigingsmanager.

3X veilig stoeien

  1. Stoeien om de bal
    Het ene kind (of jij als pm’er) heeft de bal, de ander probeert de bal af te pakken. Er is een duidelijke rolverdeling en het gaat om het veroveren van de bal, niet om het aanraken van een kind. Dat geeft veiligheid.
  2. Broodje worst
    Vouw een zachte gymmat dubbel. Het ene kind – het worstje – gaat liggen over de smalle kant van de mat. Hoofd en voeten steken uit. Het broodje wordt dubbelgevouwen en het andere kind gaat erop liggen. Het worstje moet proberen uit het broodje te kruipen. Ook dit is een heel veilig spel, maar met iets meer weerstand van de ander.
  3. Zandloperstoeien
    Neem een zandloper van 1 minuut (of zet de wekker). Als de scheidsrechter (een kind) start zegt, gaan twee kinderen stoeien; uiteraard volgens de afgesproken regels. Is de tijd om, dan zegt de scheids: stop. De scheidsrechter kiest een nieuw stoeimaatje, degene die overblijft wordt scheids. Enzovoorts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.