Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelftesten: wat mag wel en wat mag niet?

Op dit moment worden in de kinderopvang en de gastouderopvang de zelftesten uitgeleverd. Wat zijn precies de rechten en plichten van werkgevers en werknemers op dit vlak? Mag een werkgever van zijn werknemers verlangen om op bepaalde momenten (bijvoorbeeld aan het begin van de werkweek) een zelftest te doen? En wat zijn de consequenties als een werknemer hier niet aan mee wil werken?
update-leveringsproblemen-en-ook-gastouders-krijgen-zelftesten
Afbeelding van Thorsten Frenzel via Pixabay

Daarover schrijft advocaat Charlotte Koopman. De overheid vraagt werkgevers actief mee te doen aan het zelftestbeleid, aldus Koopman. Maar net als bij het vaccineren kun je je medewerkers niet dwingen om mee te werken. Een mondkapje op de werkvloer kan wel worden verplicht.

Werkgevers die weigeren om een zelftest af te nemen, mogen geen negatieve sancties worden opgelegd, zoals inhouding loon of ontslag.

Werknemers die zich wel hebben laten testen, hoeven de uitslag van niet te laten zien want de testresultaten zijn privé. Werkgevers mogen ook niet schriftelijk vastleggen of een werknemer positief of negatief is getest.

Ondernemingsraad

Een eventuele ondernemingsraad heeft een zogeheten instemmingsrecht op het inzetten van zelftesten. Dit betekent dat de OR de zelftesten kan tegenhouden, al is het niet waarschijnlijk dat dat vaak gebeurt.

Op basis van vrijwilligheid kan zelftesten op de werkvloer veel voordelen hebben, besluit Koopman haar betoog. Een corona-uitbraak kan snel in de kiem worden gesmoord als werknemers zonder klachten zich regelmatig testen. Maar dwang is dus uitgesloten. Mochten er toch conflicten ontstaan, dan is het een optie om juridisch advies in te winnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.