Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zelfstandigheid gastouders: de feiten op een rij

Frida Noordzij
Dat het Gerechtshof Den Haag afgelopen week het zelfstandig ondernemerschap van een gastouder bevestigde, is een opsteker voor de zelfstandigheid van het gastouderschap. Het gaat in tegen het arrest van het Hof Arnhem-Leeuwarden van 17 augustus 2016, waarbij een gastouder niet werd aangemerkt als zelfstandig ondernemer. Wat gebeurde er? Wij maakten een overzicht.
feiten-zelfstandig-gastouderschap-ANP.jpg
‘Nu het Hof Den Haag heeft vastgesteld dat de invloed van het gastouderbureau beperkt is

De uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden leidde tot onrust onder gastouders. Een gastouder in kwestie moest een flink bedrag aan belastingen betalen, toen het Hof oordeelde dat zij geen zelfstandig ondernemer was. Volgens Gijs Steijgers, eiser van de zaak in Den Haag, en Sebastiaan Dekkers van Platform Gastouderopvang werd daarbij niet goed gekeken naar de feiten.

Het Gerechtshof Den Haag woog alle voors en tegens af en kwam tot een andere uitspraak:

 • Ouders zijn opdrachtgevers
  Allereerst maakt het Hof in deze zaak duidelijk dat de ouders de opdrachtgevers van de gastouder zijn waarmee de gastouder overeenkomsten van opdracht sluit. Het Hof stelt dat de gastouder over voldoende zelfstandigheid beschikt ten opzichte van ouders waarvoor zij werkt. De gastouder bepaalt zelf hoeveel uren zij werkt en wanneer zij dit doet. Een ouder dient zelf voor vervanging te zorgen als de gastouder niet beschikbaar is. Ook bepaalt de gastouder zelfstandig haar tarief. Dat het tarief is afgestemd op het maximale uurtarief waarover ouders kinderopvangtoeslag krijgen doet daar volgens het Hof niets aan af.
 • Invloed gastouderbureau beperkt
  Het gastouderbureau heeft als wettelijke taken zorg te dragen voor het tot stand brengen en begeleiden van gastouderopvang en het doorgeleiden van de betalingen van ouders aan gastouders. Het Hof acht de invloed van de gastouderbureaus dan ook beperkt en niet van invloed op de zelfstandigheid van de gastouder.
 • Toezicht door gemeente
  Het toezicht op de naleving van de wettelijke bepalingen door de gastouder wordt uitgeoefend door het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente waarin de gastouder haar werkzaamheden verricht en door de bijbehorende GGD. Als de gastouder de wettelijke voorschriften onvoldoende naleeft, is de gemeente bevoegd maatregelen te nemen. Het bestaan van wettelijke voorschriften en het bijbehorende toezicht leiden evenmin tot te weinig zelfstandigheid om als ondernemer te kunnen worden aangemerkt.

Het Hof stelde meer ondernemerscriteria vast:

 • De gastouder realiseerde in een periode van negen jaar omzetten tussen de € 1.900 en € 26.000 per jaar
 • Ze ving meerdere jaren zes tot zeven kinderen op van vier verschillende ouders. Daarmee voldeed zij volgens het Hof aan de eisen van duurzaamheid, omvang en beschikbare tijd
 • De gastouder maakte volgens het Hof haar werkzaamheden voldoende bekend naar buiten. Zo maakte ze onder meer reclame via haar eigen Facebookpagina, visitekaartjes en website
 • De gastouder liep ondernemersrisico’s zoals debiteurenrisico en risico op schade ontstaan tijdens de opvang. Of deze risico’s zich daadwerkelijk manifesteren acht het Hof niet relevant. Ook het feit dat een gastouder weinig investeert acht het Hof niet relevant omdat dit inherent is aan de aard van de activiteiten

Blij met arrest

De Brancheorganisatie Kinderopvang, VGOB en het Platform Gastouderopvang zijn blij met dit arrest. ‘Het arrest onderkent hoe in de praktijk ouders, gastouders, gastouderbureaus en toezichthouders zich tot elkaar verhouden en verbindt daar de juiste consequentie aan’, stelt Sebastiaan Dekkers van het Platform Gastouderopvang.

‘Stevige overwinning’

Hoewel Dekkers de uitspraak ‘een stevige overwinning’ noemt, is het niet bindend voor andere gastouders. ‘Voor elke gastouder kunnen de omstandigheden dusdanig anders zijn, dat er steeds opnieuw moet worden gekeken naar de zelfstandigheid. Maar het positieve aan deze uitspraak is dat het ingaat tegen het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, die stelde dat een gastouder per definitie niet als zelfstandig ondernemer aangemerkt kan worden.’ Het gastouderbureau zou volgens dat Hof de gastouder zijn zelfstandigheid ontnemen. ‘Nu het Hof Den Haag heeft vastgesteld dat de invloed van het gastouderbureau beperkt is, maakt dat het verschil.’

Volgens de Belastingdienst en Platform Gastouderopvang lopen er nog tien zaken, waarin de gastouder voor zelfstandig ondernemerschap pleit. ‘Wij volgen die zaken op de voet’, besluit Dekkers.

‘Het gastouderschap voldoet ook aan de criterium voor zelfstandigen die de Hoge Raad stelt, daarom vinden wij het belangrijk dat gastouders ook deze erkenning krijgen’, stelt Gijs Steijsiger. ‘Wij hebben inmiddels 86 argumenten die wij tijdens een zitting kunnen aandragen voor het zelfstandig ondernemerschap van de gastouder.’ Lees meer

1 REACTIE

 1. Een geweldige uitspaak! Hulde aan mijn team!
  Een proces volgen is gemakkelijk. Een proces voeren is toch een heel ander verhaal. De Kroon Adviseurs heeft sinds september 2016 voor eigen rekening en risico meer dan 2200 manuren aan 22 rechtszaken gewerkt. Daarvoor had De Kroon Adviseurs geen procesafspraken voor nodig met de belastingdienst. Want met zo’n afspraak maak je jezelf ongeloofwaardig.
  Als een gastouder aan de kwalificatie van zzp-er voldoet, dan gaan we voor de gastouder ons 200% inzetten.
  Zodat gastouders hun recht krijgen wat hun ook toekomt.
  Voor zover ik het kan inschatten is er jammer genoeg geen enkele gastouderbureau of een beroepsorganisatie die vanaf september 2016 een rechtszaak aanhangig maakte voor hun gastouders. Dat steekt! Gastouders worden nog steeds aan hun lot overgelaten. Terwijl iedereen in de branche daar wel belang bij heeft.
  Ongeveer de helft van de rechtszaken zijn van gastouders, die geen klant waren van De Kroon Adviseurs.
  Als volgens het Platform Gastouderopvang er nog zo’n 10 zaken lopen, dan kan dat alleen maar rechtszaken zijn , die bij De Kroon Adviseurs lopen. Bij De Kroon Adviseurs waren er 22 rechtszaken. 3 Keer hebben de rechters De Kroon Adviseurs in het gelijk gesteld. Dus er lopen nu nog 19 rechtszaken. Bovendien komen er nog 40 rechtszaken er aan. De Kroon Adviseurs is daar klaar voor! Speciaal voor de gastouders!
  Gijs Steijsiger

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.