Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijzer met de meldcode: krijg (gratis) tips en aanbevelingen

Het werken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is in de praktijk niet makkelijk. Veel professionals in onder meer de kinderopvang, ervaren belemmeringen of vinden de stappen niet duidelijk. De nieuwe campagne ‘Wijzer met de meldcode’ van Augeo Foundation belicht daarom 12 vraagstukken met veel handige tips en aanbevelingen die zijn gebaseerd op werkervaringen van professionals uit diverse sectoren. Meld je gratis aan!
huiselijk geweld
Beeld: AdobeStock

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat iedere organisatie doordrongen is van het nut en belang van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, en professionals helpen bij het nog beter toepassen ervan. Stichting Augeo Foundation helpt hierbij. In mei 2022 deed Augeo Foundation daarom een oproep naar ervaringen met de meldcode en de toepassing daarvan in de praktijk. Deze factsheet geeft de resultaten weer van de meldcode-uitvraag onder de kinderopvang. Dilemma’s die het vaakst genoemd worden zijn:

  • Onzekerheid over signalen
  • Bang voor onterecht beschuldigen van betrokkenen
  • Niet duidelijk welke partij verantwoordelijk is en blijft na het doen van een melding

Behoefte aan kennis

Er blijkt behoefte aan meer kennis, vaardigheden en goede voorbeelden op het gebied van de meldcode. Ook is het belangrijk om de meldcode blijvend onder de aandacht te brengen. Daarom brengt Augeo met ‘Wijzer met de meldcode’ de meldcode onder de aandacht.

Vraagstukken met tips, aanbevelingen en ervaringen

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan dat bedoeld is om professionals te helpen eerder en beter te handelen als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling of huiselijk geweld. Hoe pakken anderen het aan bij vermoedens? Welke oplossingen zijn er? Wat werkt en hoe dan? De nieuwe campagne ‘Wijzer met de meldcode’ belicht 12 vraagstukken met veel handige tips en aanbevelingen die gebaseerd zijn op ervaringen van professionals uit diverse sectoren.

Je ontvangt tot juni acht keer een mail met daarin steeds een belangrijk meldcodethema. Je krijgt tips, ervaringen en aanbevelingen uit de praktijk. Deze (gratis) campagne richt zich op professionals en aandachtsfunctionarissen in alle sectoren. Ben je cursist bij Augeo Academy, of heb je eerder bij de enquête aangegeven dat je op de hoogte wilt blijven, dan ben je al automatisch aangemeld. Weet je dat niet meer? Schrijf je dan voor de zekerheid nog in.

Schrijf je hier in voor de campagne ‘Wijzer met de meldcode’ en ontvang de gratis nieuwsbrieven >>

PREMIUM – Stress en tegenslag horen bij het leven. Wie daar van jongs af mee leert omgaan, ontwikkelt veerkracht. Als kinderen op heel jonge leeftijd ingrijpende gebeurtenissen meemaken, wordt hun veerkracht extra op de proef gesteld. Steun en begeleiding van betrouwbare volwassenen zijn dan cruciaal. Pedagogisch medewerkers kunnen daarin veel betekenen. Lees hier het volledige artikel >>

Bronnen: Augeo Foundation, Brancheorganisatie Kinderopvang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.