Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet OKE ook door Eerste Kamer

Wet OKE ook door Eerste Kamer

Nu de Wet OKE ook door de Eerste Kamer is goed gekeurd, kunnen gemeenten definitief aan de slag om VVE voor alle doelgroepkinderen bij peuterspeelzalen aan te bieden. Peuterspeelzalen zijn niet verplicht om VVE aan te bieden, maar gemeenten kunnen daarop wel besluiten om een subidiestop in te voeren. Uiteindelijk moet deze maatregel ervoor zorgen dat 100 procent van de doelgroepkinderen bereikt worden.

Toch vrijwilligers mogelijk?
Nu krijgt slechts 60 procent van de doelgroepkinderen voor- en vroegschoolse educatie. Door de Wet OKE vervallen andere opties zoals het voorstel van de VVD voor het verplicht instellen van een taaltoets voor peuters en het voorstel van de Onderwijsraad om peuters van hun tweede jaar naar de basisschool te sturen. Overigens is de motie van VVD Kamerlid Dupuis over vrijwillige peuterspeelzalen wel aangenomen. Zij vindt dat er ook peuterspeelzalen moeten blijven die geheel draaien op vrijwilligers. Dat staat haaks op de eisen in de Wet OKE waarin peuterspeelzalen juist verplicht zijn om gediplomeerde leidsters op de groep te zetten. Hoe de motie van Dupuis vorm gegeven gaat worden zal nog nader en in overleg met brancheverenigingen bepaald worden.

Betere scholing
MOgroep Welzijn en Maatschppelijke Dienstverlening (W&MD) is verheugd dat de Wet nu echt definitief is, maar wil wel dat er meer maatregelen genomen worden dan alleen de gemeente verantwoordelijk stellen voor het bereiken van doelgroepkinderen. De branchevereniging vraagt om een versterking van de opleiding binnen ROC’s zodat leidsters VVE-programma’s verantwoord kunnen uitvoeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.