Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontslagen kinderopvang raakt jonge vrouwen

De werkloosheid is voor de derde maand op rij gedaald. Toch hebben jonge vrouwen de afgelopen maanden de grootste moeite om een baan te vinden. Dat komt vooral doordat de werkgelegenheid in de zorg en de kinderopvang is afgenomen.
Ontslagen kinderopvang raakt jonge vrouwen
Foto: ANP XTRA

Volgens het CBS zijn er nu bijna vijftigduizend werklozen minder dan een jaar geleden, toen de werkloosheid het hoogste punt bereikte. Bij vrouwen is de werkloosheid de afgelopen maanden minder snel afgenomen dan bij mannen. Sinds augustus vorig jaar zijn vrouwen tussen de 45 en 65 jaar vaker werkloos dan mannen. Hetzelfde geldt voor jonge vrouwen. Dat vrouwen het lastiger hebben, komt door de branches waarin zij werken: de zorg en de kinderopvang.

Kinderopvang en zorg

Mannen raakten aan het begin van de crisis hun baan kwijt doordat er veel banenverlies was in bijvoorbeeld de bouw.  De laatste jaren zijn er door de bezuiniging juist veel banen in de zorg en kinderopvang verdwenen. ‘Vooral in de kinderopvang en de thuiszorg is de werkgelegenheid teruggelopen. Daar werken veel jonge vrouwen, waardoor het effect voor hen veel hoger is’, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS aan NRC Q.

Ouders werken, ondanks de vraaguitval in de kinderopvang, vrolijk door, zegt minister Asscher. Nee, zeggen Abvakabo FNV en Stichting Voor Werkende Ouders. Ouders werken wel degelijk minder uren om de dure kinderopvang te compenseren. Lees meer >>

Jongeren

Onder jonge vrouwen (tot en met 25 jaar) is de werkloosheid op het moment het hoogst: 16,9 procent (bij mannen 13,3 procent). Volgens NRC Q hebben jongeren altijd meer moeite om een baan te vinden in tijden van crisis, omdat zij nog een plek moeten veroveren op de arbeidsmarkt.

2015

In het in mei uitgekomen rapport ‘Arbeid in Zorg en Welzijn 2014’ beschrijft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de stand van zaken op de arbeidsmarkt in de zorg- en welzijnsbranche. Hieruit blijkt dat de effecten van de bezuinigingen ook in 2015 nog voelbaar zullen zijn.

Lees meer over het rapport ‘Arbeid in Zorg en Welzijn 2014’ van het Ministerie van VWS.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.