Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Werken met de Meldcode kindermishandeling

Kindermishandeling komt nog steeds schrikbarend veel voor. Ook in de kinderopvang werken we verplicht met de Meldcode kindermishandeling. Maar weet je wel voldoende wat de meldcode inhoudt? Voor een korte opfriscursus nodigen wij je uit de workshop van Marleen Blokker, eigenaar/trainer van Apanto te volgen op Kinderopvang Live.
Marleen Blokker geeft tijdens Kinderopvang Live de workshop Werken met de meldcode kindermishandeling.
Marleen Blokker geeft tijdens Kinderopvang Live de workshop Werken met de meldcode kindermishandeling.

Ruim 119.000 kinderen worden per jaar mishandeld. Dat is ongeveer 1 op de 30 kinderen! Sinds de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in juli 2013 verplicht is gesteld door de overheid, wordt er meer gesignaleerd. Ook in de kinderopvang wordt beter opgelet of er zorgen zijn over de omstandigheden waarin een kind opgroeit. Pedagogisch medewerkers en gastouders zijn de belangrijkste schakel in het signaleringsproces omdat zij de kinderen bijna dagelijks zien.

Signalen opvangen

Signaleren van kindermishandeling is niet makkelijk; het gaat om het kunnen zien (heb je voldoende kennis om vormen van kindermishandeling te onderscheiden en te duiden), het willen zien (is dit wel mijn taak? Ik kan mij niet voorstellen dat deze moeder…) maar vooral ook om het durven zien (wat als ik fout zit? Wat als de ouders kwaad worden?). Het is dus niet alleen belangrijk een meldcode te hebben binnen jouw organisatie. Het is ook belangrijk dat je vaardig genoeg bent om signalen op te vangen en om alle stappen uit de meldcode te doorlopen, zodat je ook zorgvuldig handelt.

Praktische oefeningen

Marleen Blokker geeft op het evenement Kinderopvang Live de workshop Werken met de meldcode kindermishandeling. Zij is trainer/eigenaar van Apanto Supervisie, Coaching & Training. Tijdens de workshop krijg je informatie over kindermishandeling en de meldcode en ga je ook concreet aan de slag met een aantal praktische oefeningen die jouw signaleringsvaardigheden versterken. Je krijgt zo een voorproefje van de Landelijke Training Aanpak Kindermishandeling (LTAK).

Kinderopvang Live


Deze workshop wordt een aantal keer aangeboden op vrijdag 31 oktober tijdens Kinderopvang Live. De workshop richt zich voornamelijk op pedagogisch medewerkers. Voor 35 euro bezoek je het evenement Kinderopvang Live een hele dag. Daarvoor kun je meerdere workshops volgen, de informatiemarkt bezoeken, genieten van een stoelmassage en ander vermaak en lekker eten en drinken. Naar het programma

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.