Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welke informatie over kinderen mag je verstrekken aan de basisschool?

Als een kind de overstap maakt van de opvang naar de basisschool, vindt vaak informatieoverdracht plaats. Kinderdagverblijven en basisscholen onderschrijven dat deze informatieoverdracht essentieel is voor de kwaliteit van de doorlopende ontwikkellijn. Ook tussen de bso en de basisscholen vindt informatie-uitwisseling plaats. Maar op dit moment is onvoldoende duidelijk wat er is toegestaan op basis van de AVG en wat niet. Daarom is er nu een handreiking.
© Monkey Business / stock.adobe.com

Het doel van de handreiking is om duidelijkheid te scheppen over de eisen die de AVG stelt aan onderlinge informatieoverdracht. Deze handreiking geeft besturen van kinderopvangorganisaties en basisscholen handvatten om met elkaar AVG-conforme afspraken over informatieoverdracht te maken.

Enkele sleutelbegrippen zijn dataminimalisatie en data-integriteit.

‘Handig’ volstaat niet

Dataminimalisatie betekent dat er niet meer gegevens worden overgedragen dan noodzakelijk is voor een goede doorlopende ontwikkellijn. Alleen als de basisschool de informatie ook daadwerkelijk gebruikt, is deze noodzakelijk. Argumenten dat informatie ‘handig’ is om te hebben of ‘voor de zekerheid’ is, zijn niet voldoende. Bovendien hebben kinderen (en hun ouders) het recht om op de basisschool met een schone lei te beginnen. Informatie die niet actueel (meer) is en niet relevant voor de basisschool, mag niet worden overgedragen.

Data-integriteit wil zeggen dat de overgedragen persoonsgegevens correct zijn. Voordat de overdracht plaatsvindt, moet de kinderopvangorganisatie dus nagaan of dit het geval is.

Download hier de handreiking.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.