Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Weinig meldingen bij AMK uit kinderopvang

Weinig meldingen bij AMK uit kinderopvang

Het aantal meldingen van kindermishandeling vanuit de kinderopvang is vrij klein, het ging in 2010 om enkele gevallen. Het ontbreken van speciale aandachtsfunctionarissen in kinderopvangcentra zou een oorzaak kunnen zijn van het lage aantal meldingen.

Stijging beroepskrachten
Van alle adviezen die bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) binnenkwamen, was 1,10 procent afkomstig uit de kinderopvang en peuterspeelzalen. Slechts 0,47 procent leidde tot een onderzoek. Toch is het aantal meldingen van beroepskrachten wel enorm toegenomen. Drie kwart van alle meldingen wordt gedaan door mensen die op een professionele manier met kinderen te maken hebben. Vooral het aantal adviesvragen door ziekenhuispersoneel is sterk gestegen. Dat komt doordat ziekenhuizen en AMK’s intensiever zijn gaan samenwerken.

Aandachtsfunctionaris
In de kinderopvangsector wordt vanaf 1 januari ook meer samengewerkt met AMK’s. Momenteel wordt gewerkt aan een wetsvoorstel om het melden van een vermoeden van kindermishandeling en/of verwaarlozing verplicht te maken. Bovendien moeten aandachtsfunctionarissen in de kinderopvang ervoor zorgen dat protocollen beter bekend zijn bij medewerkers en dat er beter toezicht plaatsvindt. Kinderen tot en met 9 jaar zijn oververtegenwoordigd bij de slachtoffer, dat komt omdat er veel baby’s tussen zitten. Steeds vaker is pedagogische verwaarlozing een reden voor mensen om contact op te nemen met een AMK.

Lees meer over het AMK >>

Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ok, maar dit klopt niet: ‘Vanaf 2012 is het verplicht om bij een vermoeden van kindermishandeling en/of verwaarlozing melding te doen bij het AMK.’
    Er zit een wetsvoorstel aan te komen waarin een meldcode verplicht wordt. Op basis van die meldcode wordt beter omgesprongen met signalen en dat zal vermoedelijk wel leiden tot meer meldingen. Maar er is geen sprake van een verplichte melding.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.