Wat kun je doen in de Week van het Jonge Kind?

Van 5 tot en met 14 april is het weer de Week van het Jonge Kind. Deze week is een goede gelegenheid om aan de buitenwereld te laten zien wat jullie doen voor de ontwikkeling van het jonge kind. Maar wat kun je zoal doen? Wij geven tips.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
iStock

De Week van het Jonge Kind is een initiatief dat in 2013 door de Amsterdamse kinderopvangondernemer Illeen Purperhart (Hestia) naar Nederland is gehaald. In de Verenigde Staten heette het Week of the Young Child georganiseerd door NAEYC. Vanaf 2014 sloten meer kinderopvangorganisaties zich bij het initiatief aan en werd de week aangegrepen om te laten zien wat organisaties doen voor het jonge kind. Vanaf dit jaar organiseert vaktijdschrift Kinderopvang de Week van het Jonge Kind, inclusief een openingsevent op 5 april.

Ouders

De Week van het Jonge Kind is voor iedereen die betrokken is bij het jonge kind. De bedoeling van deze week is om aandacht te vragen voor de zo belangrijke, eerste jaren van het kind en om te laten zien wat er in het land gebeurt voor jonge kinderen en de gezinnen waarin zij opgroeien. Ouders kunnen in deze week in gesprek gaan met allen die betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind(eren) om zo te laten weten wat voor hun belangrijk is.

Wat kun je zoal doen?

  • Nodig een logopedist uit voor ouder en kind
  • Organiseer een dansles voor peuters en nodig ouders uit
  • Maak samen met een kunstenaar een prachtig kunstwerk en onthul dit op een speciale borrel voor ouders
  • Organiseer een Open Huis voor de buurt
  • Kook met de kinderen en serveer het aan buren, ouders, collega’s
  • Vraag ouders om iets te vertellen over hun hobby aan kinderen
  • Vraag een wetenschapper om iets te vertellen over de ontwikkeling van het jonge kind en nodig ouders uit
  • Organiseer een openhuisroute, samen met andere organisaties in de buurt
  • Nodig beleidsmakers van de gemeente uit en geef ze een rondleiding op de locatie.
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont is één van de sprekers tijdens het Openingsevent op 5 april. Hij vertelt dan iets over de sociale ontwikkeling van het kind en welke rol de kinderopvang hierin kan spelen. Wat hem betreft staat niet langer het kind centraal, zoals je dat overal op websites van kinderopvangorganisaties ziet aangekondigd, maar de groep. Lees hier een voorproefje

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.