Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat kosten de plannen van de politieke partijen voor de kinderopvang?

Traditiegetrouw rekent het Centraal Planbureau de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen door. Wat willen zij bereiken met de kinderopvang en hoeveel geld trekken ze daarvoor uit? Een overzicht.
stemmen, politiek
© stock.adobe.com

De ChristenUnie introduceert een vaste prijs voor kinderopvang. Het betreft een vergoeding van 95% van de kinderopvangprijs. Dit is een intensivering (extra uitgave) van 1,9 miljard euro.

De VVD verhoogt de kinderopvangtoeslag via de vergoedingspercentages in de eerstekindtabel. Dit is een intensivering van 0,7 miljard euro.

Het CDA verlaagt de eigen bijdrage in het nieuwe systeem van directe financiering van kinderopvang. Voor huishoudens met een inkomen tot 70.000 euro worden de kosten tot de maximum-uurprijs volledig vergoed, en voor inkomens boven de 70.000 euro wordt de eigen bijdrage verlaagd. Dit is een intensivering van 0,4 miljard euro.

D66 introduceert vier dagen gratis kinderopvang voor kinderen jonger dan vier jaar en maakt de bso voor 4-12-jarigen volledig gratis. Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen gebruik maken van de voorziening. Dit is een intensivering van 6,6 miljard euro tot 2025 en 9,3 miljard euro structureel.

GroenLinks introduceert vier dagen gratis kinderopvang voor kinderen jonger dan vier jaar en maakt de bso voor 4- tot 12-jarigen volledig gratis. Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen gebruik maken van de voorziening. Dit is een intensivering van 6,6 miljard euro tot 2025 en 9,3 miljard euro structureel.

De SP introduceert vier dagen gratis kinderopvang voor kinderen jonger dan 4 jaar en vier dagen gratis bso voor 4- tot 12-jarigen. Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen gebruik maken van de voorziening. Dit is een intensivering van 6,5 miljard euro tot 2025 en 9,1 miljard euro structureel.

De PvdA introduceert een publieke voorziening voor kinderopvang en buitenschoolse opvang voor zowel werkende als niet-werkende ouders.  Er is geen eigen bijdrage van ouders. Dit is een intensivering van 6,9 miljard euro tot 2025 en 9,7 miljard euro structureel.

De SGP verlaagt de kinderopvangtoeslag.  Met deze maatregel worden de vergoedingspercentages van de tweede kindtabel verlaagd naar het niveau van de vergoedingspercentages van de eerste kindtabel. Dit is een ombuiging van 0,4 miljard euro. De partij bouwt de kinderopvangtoeslag daarnaast sneller af voor huishoudens met een inkomen vanaf 85.000 euro. Dit is een ombuiging van 0,4 miljard euro. Tot slot introduceert de SGP een vaste eigen bijdrage voor de kinderopvang van 50 euro per maand. Dit is een ombuiging van 0,4 miljard euro.

DENK past de kinderopvangtoeslag aan. Voor inkomens tot 82.000 euro gaat het vergoedingspercentage voor ieder kind naar 100%, voor inkomens van 82.000 euro tot 124.000 euro naar 90%, en voor inkomens van 124.000 euro tot 194.000 euro naar 33,3%. Inkomens hierboven betalen de kinderopvang zelf. Dit is per saldo een intensivering van 1,2 miljard euro.

50PLUS verhoogt het vergoedingspercentage voor kinderopvang voor inkomens tot 67.000 euro naar 100%. Voor hogere inkomens wordt een vast vergoedingspercentage van 80% geïntroduceerd. Dit is een intensivering van 1,3 miljard euro.

De PVV, FvD en de Partij voor de Dieren hebben hun programma’s niet laten doorrekenen door het CPB en vallen dus buiten dit overzicht.

Met dank aan Loes Ypma 

In Nederland hebben ruim 3,3 miljoen mensen een of meer kinderen onder de 18 jaar die thuis wonen. Dat is bijna een kwart van alle mensen die op 17 maart mag stemmen voor de Tweede Kamer. Voor hen is een speciale kieswijzer ontwikkeld. Lees het hele verhaal. 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.