Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwen werken niet meer uren door kinderopvang

Vrouwen werken niet meer uren door kinderopvang

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft gemeten dat ondanks een enorme groei van het gebruik en de kosten van kinderpvang het aantal werkende uren door vrouwen helemaal niet is toegenomen.

Ze hadden al oppas
Daar is kinderopvangsubsidie oorspronkelijk wel voor bedoeld. Omdat moeders niet thuis voor hun kinderen hoeven te zorgen, kunnen ze aan het werk. In de praktijk blijkt echter dat vrouwen ook al voor de subsidie zorgden voor oppas zodat ze konden blijven werken. Zij zijn dus niet meer uren gaan werken dan voorheen. De groei is vergelijkbaar met die van het begin van de eeuw en stukken lager dan in de jaren negentig. Ook week de groei nauwelijks af van vrouwen zonder kinderen.

Enorme groei sinds 2005
Sinds de invoering van de Wet kinderopvang in 2005 is het gebruik ervan flink gegroeid. De stijging was het sterkste bij de gastouderopvang, daar steeg het aantal plaatsen van ongeveer twintigduizend in 2004 naar ruim 160 duizend in 2008.
Bij de kinderdagopvang steeg het aantal plaatsen in die periode van ongeveer 120 duizend naar bijna tweehonderdduizend. Bij de buitenschoolse opvang steeg het aantal van ongeveer zestigduizend naar 150 duizend. Door het hogere gebruik zijn ook de kosten voor de overheid gestegen, van een kleine zevenhonderd miljoen euro in 2004 naar drie miljard euro in 2008. Die hogere kosten hebben niet tot een grote groei van de arbeidsparticipatie onder jonge moeders geleid.

Het CPB pleit er overigens niet voor om de subsidie op kinderopvang af te schaffen omdat het tot op zekere hoogte wel zin heeft. Wel geldt dat hoe meer geld er in wordt gestoken, hoe minder het oplevert.

Proefabonnement?
Meer weten? Word nu abonnee van Kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.