Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vragen en antwoorden over de gastouderopvang na 11 mei

Vanaf 11 mei 2020 is ook de reguliere gastouderopvang weer open. De vergoeding voor de eigen bijdrage van ouders loopt door zolang de tijdelijke openstelling van bso en basisscholen duurt. Maar hoe is dat verder precies geregeld?
AdobeStock

Op alle vragen hierover gaan BK en BMK in op hun website.

1. Gelden vanaf 11 mei alle reguliere contracten weer zoals voor de sluiting?
Ja, met ingang van 11 mei a.s. is de gastouderopvang weer 100% open en kunnen ouders hun kinderen brengen conform de reguliere opvangcontracten.

2. Hoe zit het met de voor- tussen- en naschoolse opvang door gastouders?
Vanaf 11 mei gaat het reguliere basisonderwijs gedeeltelijk open. Het kabinet heeft de basisscholen dringend opgeroepen om vanaf 11 mei hele dagen onderwijs te verzorgen (waarbij kinderen 50% van de tijd naar school gaan). Scholen zijn verzocht om hierover duidelijke afspraken te maken met  BSO’s. De BSO is open voor en na reguliere schooltijden. Als scholen er ondanks de oproep van het kabinet er toch voor kiezen om kortere dagen onderwijs aan te bieden, kunnen de BSO’s dat niet altijd opvangen.

Voor de gastouderopvang betekent de gedeeltelijke openstelling van de basisscholen dat gastouders met de vraagouders kunnen overleggen of het mogelijk is om de opvang aan te bieden op de dagen dat het kind naar school gaat. Wijken de schooldagen af van de reguliere opvangdagen, kunnen de reguliere uren misschien verschoven worden naar de schooldagen van het kind. Daarbij moet dan wel rekening gehouden worden met de maximale kindratio en de samenstelling van de bezetting. Is verschuiving niet mogelijk kan in overleg met de ouders en gastouders gezocht worden naar een andere oplossing.

3. Mogen gastouders alleen opvang aanbieden op de dagen dat kinderen (4-12) naar school gaan?
M.i.v. 11 mei 2020 gaat de gastouderopvang weer regulier open. Dat betekent dat de gastouder alle dagen opvang aan kan bieden, afhankelijk van beschikbaarheid, bezetting, samenstelling van de groep en contracturen van de ouders.

4. Als ouders meer opvanguren willen afnemen dan regulier afgesproken is, kan dit en zoja kunnen de extra uren in rekening worden gebracht?
Als ouders meer uren willen afnemen en de gastouder kan dat aanbieden, binnen de maximale kindratio en de samenstelling van de bezetting, mag dit. Als het gaat om een tijdelijke situatie, kunnen de afspraken m.b.t. de hoeveelheid uren, betaling en duur van de periode schriftelijk vastgelegd worden. Dan kunnen/hoeven de ouders geen aanpassingen te doen in hun aanvraag voor kinderopvangtoeslag.

Ook kan gekozen worden voor contractuitbreiding volgens de gebruikelijke weg. Dit betekent dat de ouders hun kinderopvangtoeslag aanvraag kunnen aanpassen.

De volledige lijst met vragen en antwoorden (inmiddels geüpdatet) vind je op de websites van BK en BMK.

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.