Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vraaguitval gaat onverminderd door

In het eerste kwartaal van 2013 is de vraaguitval in de kinderopvang weer fors meer dan in 2012. De dagopvang is met gemiddeld negen procent teruggelopen, de buitenschoolse opvang met ruim zeven procent. In de gastouderopvang vallen ook klappen: daar kampen twee op de drie ondernemers met een vraaguitval van gemiddeld vijf procent. Dit blijkt uit de enquête van de Brancheorganisatie Kinderopvang onder 1150 leden.
Vraaguitval gaat onverminderd door
Foto: ANP Photo

De percentages komen boven op de vraaguitvalpercentages van 2012 van tien tot vijftien procent. In 2013 ervaart één op de zes ondernemers tot nu toe al een vraaguitval van meer dan twintig procent. De meeste ondernemers, namelijk tweederde, hebben  te maken met een uitval tot tien procent.

Kinderdagverblijven: minder uren
De Brancheorganisatie benadrukt in haar analyse van de enquête dat de terugloop is gebaseerd op het aantal uren en niet op het aantal kinderen. Vooral in de dagopvang kiezen ouders vaak voor minder uren opvang. Ook zien kinderdagverblijven dat er minder instroom is van baby’s. Het verklaart ook waarom twintig procent van de kinderdagverblijven nog steeds wachtlijsten heeft. Deze worden voor een groot deel gevuld door kinderen die een dag of dagdeel willen ruilen. De overige tachtig procent van de kinderdagverblijven heeft helemaal geen wachtlijsten meer.

Buitenschoolse opvang: minder aanwas

In de buitenschoolse opvang komt de klap iets minder hard aan dan in kinderdagverblijven. Toch ervaart nog circa driekwart van de ondernemers een vraaguitval. Bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag en ouders die hun baan verliezen, zijn hiervan de oorzaak. Bij de bso is een gelijkmatige verdeling te zien in ouders die stoppen met buitenschoolse opvang, ouders die de bso volledig afzeggen en ouders die voor hun jongste kinderen helemaal niet beginnen aan de bso.

Gastouderopvang: geen wachtlijsten

De gastouderopvang komt er in deze lastige tijd nog het beste af, met een vraaguitval van bijna zestig procent. Opvallend is dat er in de gastouderopvang amper wachtlijsten bestaan. Slechts zeven procent heeft wachtlijsten, al zijn die in omvang geslonken. Dat betekent dat 93 procent helemaal geen wachtlijst heeft.

Vertegenwoordiging

De Brancheorganisatie raadpleegt ieder kwartaal haar leden over de stand van zaken. De respondenten vertegenwoordigen alle facetten van de kinderopvang van zowel grote als kleine organisaties, G4, G32 en krimpregio’s. Alleen de peuterspeelzalen zijn buiten beschouwing gelaten.

Harmonisatie peuterspeelzaalwerk
De uitkomsten van de enquête laten zien dat de vraaguitval in de kinderopvang onverminderd groot is en nog steeds toeneemt. Hoewel minister Lodewijk Asscher onderkent dat er sprake is van vraaguitval, ziet hij ook dat het aantal locaties voor met name dagopvang nog altijd toeneemt en dat er nog geen reden is voor paniek in de kinderopvang. Ed Buitenhek toonde onlangs met een eigen onderzoek naar het Landelijk Register Kinderopvang aan, dat deze stijging voor het grootste deel wordt veroorzaakt door het harmoniseren van peuterspeelzalen naar kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.