Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorzichtige tekenen van stabilisatie

Alexandra Sweers
Het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat stabiliseert zich. Wel maken zij minder uren gebruik van de opvang. De financiële situatie is licht verbeterd maar nog steeds precair. Dit beeld komt naar voren uit het benchmarkonderzoek 2015 onder bijna 300 kinderopvangorganisaties.
feiten en cijfers kinderopvang
Foto: iStock

Voor het eerst in vier jaar zijn de eerste tekenen van stabilisatie in het gebruik van kinderopvang zichtbaar. Het aantal kinderen in de kinderopvang is begin dit jaar heel licht toegenomen van 638.000 naar 645.000. Zij maken echter minder uren gebruik van kinderopvang, ruim 600 uur per jaar ten opzichte van circa 650 uur een jaar eerder.

Financiële gezondheid zorgelijk

Organisaties speelden de afgelopen jaren op de verminderde vraag van ouders in door minder uit te geven aan huisvesting en personeelskosten (met name in de overhead). Onder meer door noodzakelijke reorganisaties stromen er gemiddeld zelfs bijna 5 fte per organisatie meer uit organisaties dan dat er instromen.

Benchmark kinderopvang

In de periode juni tot en met september 2015 hebben Brancheorganisatie Kinderopvang en Waarborgfonds Kinderopvang een benchmarkonderzoek uitgevoerd. In totaal vulden 218 kinderopvangorganisaties het volledige benchmarkonderzoek in. Ook zijn voor het onderdeel financiën de gegevens van 63 door het Waarborgfonds Kinderopvang & Kenniscentrum Ruimte-OK geborgde kinderopvangorganisaties meegenomen. De resultaten staan samen met een analyse van de sector (sectorbeeld) in dit Brancherapport Kinderopvang. Lees het Brancherapport 2015 hier.
Download hier de publieksversie van het Brancherapport

Kostenbeheersing

Slechts 2,1 procent van de respondenten voldoet aan de normen voor solvabiliteit en rentabiliteit. Dat betekent dat veel organisaties moeite hebben met het beheersen van de kosten en het voldoen aan korte termijn en langlopende verplichtingen. In 2014 gingen 84 organisaties failliet. In de eerste twee kwartalen van 2015 is dit beeld licht verbeterd ten opzichte van de eerste twee kwartalen van 2014. Maar met 29 faillissementen nog altijd sprake van een bovengemiddeld groot aantal faillissementen.

Geen ruimte voor investeringen

Uit deze resultaten blijkt volgens de Brancheorganisatie dat grote stelselwijzigingen  op het gebied van financiering, gezien de financiële situatie in de sector niet realistisch is. ‘De sector is gebaat bij consistent overheidsbeleid.’ Met de aangekondigde investeringen in de branche kan de sector verder herstellen.

Gezond

‘Maar het zal nog een aantal jaar duren voordat de sector op een financieel gezond niveau komt. In de tussentijd komt er veel op de sector af, zoals de ventilatie-eisen vanuit het Bouwbesluit, harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzalen, het mogelijk nieuwe financieringsmodel en wijziging van het stelsel van kwaliteitseisen, toezicht en handhaving. Deze ontwikkelingen vragen investeringen van een sector die volgens de feiten en cijfers uit het Brancherapport 2015 daar geen financiële ruimte voor heeft.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.